Med mange nasjonaliteter i klassene, var det bare naturlig at elevene ved restaurant- og matfag ved Sandefjord videregående skole tok med seg sine egne råvarer, matvaner og kokkekunst inn i undervisningen. Det ga ikke bare én rett fra åtte nasjoner, men en hel rekke av varianter fra hvert land.

– I Thailand bruker vi masse ferske grønnsaker og sterkt krydder. Jeg synes norsk mat er litt kjedelig, de bruker bare salt og pepper, sier Apinya Meeboonmak.

LES OGSÅ: – I Sandefjord er det flere skikkelig gode spisesteder. Men i Tønsberg får de det ikke helt til.

 

Friskt og sunt

Greske Theodora Panagiotopoulou er også opptatt av grønnsakene, og sper på med råvarer hun selv har tatt med fra hjemlandet, blant annet oregano.

– Vår mat er frisk og sunn, med masse farger, og er lett å lage hjemme. I Norge føler jeg det er så få retter, og ikke lett å finne råvarer, sier Theodora.

Smaksrik er også det Shania Sanchez framhever med mat fra Columbia. I denne maten er det gjerne mye karbohydrater, og mange frityrsteker.

– Det er kanskje ikke så sunt, men flesteparten av rettene inneholder mye grønnsaker, sier Shania.

 

Større variasjon

Kontaktlærerne Elin Hvaal og Peter Hegbom la inn i oppgaven tradisjoner og særegne råvarer, og de ba elevene beskrive folkehelse i landet i forhold til kosthold og livsstilsykdommer.

– Internasjonal mat har de siste årene økt i Norge som følge av at flere reiser, og at innvandrere til Norge tar med sine matvaner. Vi har også fått mange innvandrer-butikker. Vi prøver å integrere nye råvarer og ulike smaker i vår undervisning, råvarer som kanskje ikke fantes i Norge for noen år siden, sier Hegbom.

LES OGSÅ: Har åpnet to restauranter på kort tid

LES OGSÅ: Byr på kulinarisk aften

LES OGSÅ: Henrik setter sine egne ideer på menyen