Frykter skogbrann – på Torp står brannhelikopteret klart

SKOGBRANNFARE: DSB frykter skogbrann som følge av høye temperaturer og lite nedbør den siste tiden.

SKOGBRANNFARE: DSB frykter skogbrann som følge av høye temperaturer og lite nedbør den siste tiden. Foto:

Sommerværet kan fort få fatale konsekvenser. Nå styrker DSB beredskapen. På Torp er brannhelikopter klart i tilfelle en skogbrann bryter ut.

DEL

De siste dagne har bydd på strålende sol og varmt, og godt vær. Det byr ikke bare på idyll med strandliv og kos, høye temperaturer og lite nedbør fører også til økt skogbrannfare.

På grunn av dette har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) besluttet å høyne beredskapen denne helgen. De har syv brannhelikoptre utplassert over hele landet, opplyser de i en pressemelding.

Et av disse befinner seg på Torp, og er plassert på flyplassen fra 15. april til 15. august hvert år, og enda lenger ved behov. De resterende helikoptrene er i Tana, Tromsø, Mo i Rana, Trondheim, Sauda og på Kjeller.

– DSB har høy beredskap og vurderer skogbrannsituasjonen løpende. Beslutningen om å sette ekstra beredskap, gjøres på kort varsel og helikoptre flyttes til de områdene i landet som har størst fare for skogbrann, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

DSB gjøres en ny vurdering av beredskapen på mandag.

Det primære målet med skogbrannhelikopteret er å slå ned flammer, gi grunnlag for slokking på bakken, ta flankene og hindre videre spredning. Helikopter brukes også til å flytte personell og utstyr ut i terrenget, og til observasjon.

Mennesker står som oftest bak

Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet. Bålbrenning og grilling er de vanligste årsakene, ifølge DSB.

– Det er viktig at folk viser sunn fornuft, hører på brannsjefen og ikke kaster fra seg sigarettsneiper eller bruker engangsgrill i skog og annen utmark, sier Daae.

Den 25. juli er det registrert 482 gressbranner og 192 branner i skog og utmark. Vest-Agder, Rogaland og Østfold er fylkene som har vært ekstra utsatt så langt i 2019.

Og hust, i Norge er det et generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. I denne perioden er det forbudt å tenne opp bål og grill, det gjelder også engangsgrill, i eller i nærheten av skog og annen utmark.

Artikkeltags