Vinterværet skaper starttrøbbel: – Tre ganger så mange oppdrag de siste to dagene

SNØ I VEIEN: Flere steder i Sandefjord har det føyket store mengder snø inn på veiene. Falck og Viking har hatt en rekke oppdrag i fylket, men det er én spesiell type assistanse som skiller seg ut. Bildet er tatt på Vestad ved Jåberg tirsdag ettermiddag.

SNØ I VEIEN: Flere steder i Sandefjord har det føyket store mengder snø inn på veiene. Falck og Viking har hatt en rekke oppdrag i fylket, men det er én spesiell type assistanse som skiller seg ut. Bildet er tatt på Vestad ved Jåberg tirsdag ettermiddag. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Flere steder i Sandefjord har det tirsdag føyket store mengder snø inn på veiene, men det er kulda som har skapt mest jobb for bergingsselskapene.

DEL

Tirsdag morgen var tre bilister uheldige et par hundre meter fra Torp. Én av dem kjørte inn i en lyktestolpe mens en annen bilist senere kjørte på en annen bil bakfra, noe som skapte lange køer og kaos på Torpveien.

Flere steder i Sandefjord har det også føyket store mengder snø inn på veiene, som det blant annet framgår av bildet over.

Mye starttrøbbel

Både Viking og Falck melder at de har hatt mye å gjøre i Sandefjord og Vestfold mandag og tirsdag. Det største problemet har imidlertid vært at folk ikke har fått start på bilene sine.

– Starthjelp har vært den store assistenst-årsaken i går og i dag. Vi har hatt cirka tre ganger så mange oppdrag de siste to dagene, sammenlignet med tilsvarende dager i fjor, sier Sjur Jensen Bay, markedsdirektør i Viking Redningstjeneste, til Sandefjords Blad.

Han henviser til tall for Vestfold, og sier trenden er så å si lik for alle Vestfold-byene.

– Denne uka er det dobbel effekt, både på grunn av at mange folk har hatt ferie og vært bortreist uka før og i helgen, og på grunn av kulda. Det er en del biler som har stått, og som først har vært i gang i går og i dag, sier Jensen Bay.

Nyttige tips om bilbatterier og vinter

  • Kjøp et startkabelsett med overspenningsvern. Det kan brukes på både nye og gamle bilmodeller
  • Les bruksanvisningen til startkablene godt, slik at du bruker dem riktig.
  • Å investere i en batterilader kan også lønne seg. Det kan være lurt å lade batteriet minst en gang i året, helst på høsten for å unngå startproblemer om vinteren.
  • Levetid på bilbatteriet avhenger av at batteriet er mest mulig fulladet, så er det ikke dumt å lade en gang etter at vinteren er i gang også.
  • Ved mange kaldstarter og småkjøring om vinteren, blir batteriet svekket over tid.
  • Normal levetid på bilbatteri er gjerne mellom tre og fire år, men avhenger av type kjøring og bruk av bilen.
  • Mye småkjøring, korte turer til og fra butikken er med på å svekke batteriet, spesielt hvis mange funksjoner som bruker strøm settes i gang i det du starter bilen: Lys, radio, varme i front/bakrute, varmeapparat, navigasjon og annet elektronikk.
  • Ta noen lengre turer med bilen innimellom for å få ladet opp batteriet. Men husk at batteriet vil fortsatt svekkes over tid.

LES OGSÅ: Venter kuldesjokk – advarer mot gamle startkabler

40 prosent er starthjelp

Også Falck melder om mye starttrøbbel.

– Vi har hatt drøyt 50 oppdrag i Vestfold i løpet av dagen, og kommer til å ende på 60-70 oppdrag totalt. Det er litt mer enn vanlig. Selv om det ikke er ekstremt, er det mye å holde på med for stasjonen, som har et stort område å farte rundt på, sier Tommy Uttakleiv, driftsdirektør i Falck, til Sandefjords Blad.

Han forteller at det er starthjelp som har toppet listen i området.

– Rundt 40 prosent av det vi holder på med om dagen er starthjelp, sier han.

SE BILDENE FRA TIRSDAG MORGEN HER:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken