Fredag er den store bulkedagen

BULKEDAGEN: Mange skal ut på veien fredag før palmesøndag. Da kan det fort bli litt bulking.

BULKEDAGEN: Mange skal ut på veien fredag før palmesøndag. Da kan det fort bli litt bulking. Foto:

Fredag før påskeuken er dagen da det smeller oftest i påsketrafikken. Mer enn halve Norge skal ut og reise i påsken og tusenvis pakker bilen og haster avgårde til hytter og fjell.

DEL

Fredag før palmesøndag er den store utfartsdagen, og er på grunn av det bedre kjent som bulkefredag. Tilsvarende dag i fjor ble det meldt inn 1658 bilskader til forsikringsbransjen, 30 prosent mer enn en gjennomsnittsdag, ifølge Tryg.

– Det var hundrevis av påkjørsler, gjerne bakfra, ved rygging eller på parkerte biler. Ingen andre dager i påsken er i nærheten av å ha så mange trafikkulykker som bulkefredagen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, i en pressemeldingen.

Menn kolliderer mest

Statistikken fra Finans Norge viser at de aller fleste trafikkulykker skjer tidlig i påsken, gjerne de første dagene. I fjor var det over 12.000 ulykker totalt i påsken som kostet forsikringsselskapene rundt 264 millioner kroner. Ingen omkom, men de siste fem årene har ni personer mistet livet i trafikken i påsken.

– Hvert år skjer det vel 70 ulykker med personskader i påsketrafikken. Mange har det altfor travelt med å komme seg av gårde og skal i tillegg gjerne handle på veien, noe som ofte medfører bulkeskader til og fra parkering på et kjøpesenter. I fjor var det flest ulykker mellom klokken 12 og 13, med nær tre ulykker hvert minutt, sier Brandeggen.

Over dobbelt så mange mannlige sjåfører var innblandet i trafikkulykker den første fredagen i påsken i fjor, sammenlignet med kvinner. Verstingen var en mannlig sjåfør i alderen 50–64 år.

– Dette ser vi hver eneste av de klassiske bulkedagene gjennom året. Menn er hardere på gassen enn kvinner. Mange biler på veien og tidvis kø pleier i tillegg å medføre en del uvettige forbikjøringer. Det oppjagede tempoet er mye av årsaken til at denne fredagen topper skadestatistikken i påsketrafikken, sier Brandeggen.

Pakk påskebilen riktig

Skal du ut i påsketrafikken er det viktig å pakke bilen riktig. Nattefrost og til dels store snømengder preger fremdeles værbildet, særlig over fjellet. Samtidig er mange biler fredag fullpakket med voksne og barn, skiutstyr, klær, mat og drikke

– Tenk deg at du må bråbremse. Hva er sikret og hva kan komme flygende gjennom luften og gjøre stor skade? Du må sikre alle slike gjenstander, enten ved å stroppe de fast eller pakke de i bager og ryggsekker som kan ligge sikret i bagasjerommet. Helst bak et bagasjenett eller hundegitter. Har du skiboks så sørg for å stroppe fast absolutt alt du putter der. En kraftig oppbremsing og løse ski kan fyke rett ut, sier han.

Skulle trafikken stoppe opp er det viktig å ha med nok mat og drikke. Ved en trafikkulykke kan det fort bli lange køer, ifølge Brandeggen.

Går roligere for seg hjemover

Utover påsken faller ulykkesfrekvensen og ulykkene blir mindre. Årsaken er at folk har påskeferie og er opptatt med andre aktiviteter enn å kjøre bil.

Men du tror kanskje at den tar seg opp når folk skal hjem fra ferie? Det stemmer ikke.

– Tvert imot. Det er nesten en halvering i forhold til de første dagene av påsken. Folk har roet seg og tar ting mer som de kommer. 1. og 2. påskedag er gjerne dager med køer og mer saktegående trafikk. Det i seg selv kan forebygge ulykker, sier Brandeggen som har sin egen trafikkvettregel for påsken:

– Det er ingen skam å kjøre rolig og komme trygt fram!

Gode råd i påsketrafikken:

■ Sjekk værmeldingen og planlegg turen, ha mye mat og drikke i bilen.

■ Få handleturen unnagjort og kom dere avgårde før kl. 12.

■ Unngå de store kjøpesentrene dersom du har mulighet.

■ Ved kjøpesenter, parker bilen langt fra inngangspartiet. Da er sjansen for sammenstøt minst.

■ Rygg inn når du parkerer. Da har du oversikt når du skal ut. Mange uhell og ulykker skjer idet man rygger ut fra en parkeringsplass.

■ Tilpass farten etter forholdene, hold fartsgrensen og ikke fokuser på mobilen.

Kilde: Tryg Forsikring

Artikkeltags