Fra Turistforeningens kontor i Skippergata er det skiltet sykkelløype hele veien til Istrehågan. Strekningen er på 13,8 km, og passer for både små og store.

Langs løypa er det flere kulturminner som kan være gøyale å få med seg. Målet for reisen, Istrehågan, er et anerkjent kulturminne som kan dateres helt tilbake til 500 f.Kr.

– Det er en grei tur for en familie, også hvis man har barna i sykkelvogn. Bortsett fra Bakkegata opp til Virik er det ikke noen tunge, lange bakker. Strekningen veksler i litt kulturlandskap og litt skog, forteller Ole Jakob Hansen ved teknisk etat i Sandefjord kommune.

I skogen mellom Marum og Istrehågan er det også mange fine plasser hvor man kan spise niste, eller grille.

Godt nettverk av stier

Leder for Sykkelfestivalen, Rune Steinsvik, sykler stadig turer på Istrehågan. Deler av løypa i Sandefjordsrittet går i Marum, og deltakerne får oppleve et stort stykke historie på veien.

– Marumskogen blir brukt veldig mye til sykkel. For det første er det et veldig godt nettverk av stier, og for det andre er det en fin runde på alle måter, hvor man ser mye. Man ser golfbanen, gamle husmannsplasser, og man ser Istrehågan, forteller Steinsvik.

Sykkelklubben har i alle år brukt løypene rundt Istrehågan til terrengtrening for barn. Her får de bryne seg på morsomme, tekniske utfordringer, og ikke minst fart og spenning.

Steinsvik forteller at han gjerne tar med sønnen på sykkeltur i Marum, med innlagt matpause på Istrehågan.

– Marumrunden er merket, men det er et virvar av stier og grusløyper. Man trenger ikke å sykle samme rute hver gang, sier han, og legger til:

– Det er et godt alternativ for familier.

Ferdes i historie

Sandefjordsrittet har en trimrunde for dem som ikke nødvendigvis synes nummeret på brystet er det viktigste. Her ligger fokuset på turopplevelsen framfor noe annet.

Marumrunden er merket, men det er et virvar av stier og grusløyper.

Rune Steinsvik, leder for Sykkelfestivalen

 

– Jeg vil ha flest mulig på sykkel, det er derfor vi satser veldig på trimrunden. Vi er i nærområdet og ser all den flotte naturen som er her, sier Steinsvik, og fortsetter:

– Det å komme seg ut, og være i bevegelse, er det viktigste.

Ifølge Steinsvik er ikke Vestfoldingene klare over hvor heldige de er.

– Det er en fin kombinasjon av flott natur, og at du får historie på veien. Vi i Sandefjord og Vestfold er ikke klare over hvor mye historie vi besitter, sier han.

Istrehågan

  • En gravplass fra Jernalderen som kan dateres tilbake til 500 f.kr.
  • Ligger på Jåberg, ved Tjølling.
  • Fredet etter kulturminneloven.
  • Merket løype fra Turistforeningen til Istrehågan og Haugen, og tilbake igjen.
  • Turistforeningen tilbyr dagsutleie av sykler.