PÅ BYMISJONSSENTERET: I stolen sitter Lars Moen, mens Magnar Teien, Sunniva Straand Rørvik og Birgitte Kjæraas har tatt plass i sofaen.
Vigdis Løbach

– Ved å avdekke, lindre og påvirke, er vårt mål å bekjempe utenforskap

«Rom for alle», står det på døra, når vi blir ønsket velkommen inn til Kirkens Bymisjon i Sandefjord.
Av
Publisert

På Bymisjonssenteret i Sandefjord er de stolte og glade over å være en del av organisasjonen som har fått tildelt årets TV-aksjon. Ekstra gledelig er det at noe av midlene fra den store folkedugnaden vil tilfalle prosjekter nettopp hos dem. Hele tre prosjekter vil etter hvert bli satt i gang, med tiltak som vil komme mennesker i temmelig ulik livssituasjon og alder til gode.

– Ved å avdekke, lindre og påvirke, er vårt mål å bekjempe utenforskap. Da må vi inn på flere arenaer. Ensomhet og isolasjon har ingen alder, sier Magnar Teien, byansvarlig i Sandefjord.

LES OGSÅ: Oransje skjerf for et varmere samfunn

De ansatte i Kirkens Bymisjon ønsker et inkluderende samfunn, med rom for alle.

De ansatte i Kirkens Bymisjon ønsker et inkluderende samfunn, med rom for alle. Foto:

Mye tid til å bygge nettverk

Magnar er den som har vært lengst på Bymisjonssenteret i Dronningens gate. Han startet opp for et år siden. Senere har han fått følge av flere ansatte. Først av fagansvarlig Lars Moen, så kom Sunniva Straand Rørvik. Hun er ansatt som frivilligkoordinator i fylket, men har kontorplassen sin i Sandefjord. Det siste tilskuddet, er Birgitte Kjæraas. Hun har bare jobbet ved senteret noen uker, og er fortsatt i ferd med å gjøre seg kjent, men hun har erfaring fra Kirkens Bymisjon i Tønsberg, der hun bl.a. har jobbet med boligskolen.

– Mye av tiden det første året har gått med til å kartlegge hva som er behovet nettopp i Sandefjord. Vi vil jo ikke inn å konkurrere med andre organisasjoner der de allerede har gode tilbud, sier Magnar om noe av grunnen til at mange fortsatt ikke har oppdaget at de er til stede i bybildet.

– Nettverksbygging, mot kommunen, NAV og andre frivillige tar tid, men er viktig. Vår tanke er å komme inn og være et supplement til allerede eksisterende tilbud, fortsetter han.

Flere tilbud er allerede oppe og går, som boligskolen i samarbeid med kommunen, og fredagskafeen i samarbeid med ettervernsorganisasjonen A-larm.

– Så at det går sakte, er både sant og usant. Det går kanskje sakte å bli synlige, men det er bare tirsdagene som er uten program hos oss, sier byansvarlig.

LES OGSÅ: Yllka (38) har selv opplevd krigens grusomheter og kjent på følelsen av å være utenfor (+)

Ser fram til nye prosjekter

Sunniva presenterer de tre nye prosjektene som skal i gang, som et direkte resultat av TV-aksjonen. Det er «Skattkammeret», rettet mot barn, «Veiviser», rettet mot nye innvandrere i Norge og «Generasjonsmøter», som nettopp sørger for møter mellom generasjonene. Alle tiltakene har et mer inkluderende samfunn som mål, og vil forsøke direkte å motvirke ensomhet og utenforskap.

– Det er mye vi ikke vet, enda, om hvordan prosjektene skal gjennomføres i praksis. Vi må kartlegge behovene ordentlig først, sier hun.

Noe kan hun imidlertid si. «Skattkammeret» skal bidra til å motvirke følgene av barnefattigdom, ved bl.a. å sørge for tilgang på fritidsutstyr og at flere barn får delta i organiserte fritidstilbud.

På Kuben i Stokke. Hanne Beate Blix med en av de frivillige.

På Kuben i Stokke. Hanne Beate Blix med en av de frivillige. Foto:

– Vi kan f.eks. bistå med å veilede inn i kommunens eksisterende fritidstilbud, men kan også lage egne turer og fritidsarrangementer, sier Sunniva.

«Veiviseren» kan minne litt om ordningen med flyktningguide, i en utvidet form. Det er nemlig tre personer som skal kobles sammen i tilbudet: En som nylig har kommet til Norge, en innvandrer som har vært her en stund og en nordmann. I «Generasjonsmøter» er det to målgrupper, både ungdom og eldre, som skal føres sammen i gjensidig læring på tvers av kultur og alder.

– Det er mye planlegging som må til, men vi gleder oss, sier Sunniva.

Kirkens Bymisjon

  • Kirkens Bymisjon ble etablert i Kristiania i 1855, og har opplevd stor vekst de siste årene. Er formelt organisert som 12 frittstående stiftelser rundt i Norge, og er til stede i over 40 byer og steder.
  • Bymisjonssenteret i Sandefjord er det aller nyeste senteret.
  • Inntektene fra årets TV-aksjon går til Kirkens Bymisjon. Tre nye tiltak i Sandefjord får midler fra denne.

Boligskole og rusfri kafé

– Boligskolen er for personer som har utfordringer innenfor rus og psykiatri. Deltakerne rekrutterer vi i samarbeid med NAV og kommunen, forteller Lars.

Noen av deltakerne er nye i egen bolig, mens andre har bolig, men sliter med å mestre f.eks. økonomi.

– Det handler om å oppleve økt mestringsevne. Vi tar for oss temaer som hverdagsøkonomi, budsjettering og hvordan handle smart. Vi kommer også inn på søvn, hvile og ryddighet i hjemmet, sier han, og legger til at mye dreier seg om å finne små, enkle redskaper som gjør livet i egen bolig enklere.

Boligskole arrangeres både i Sandefjord og Andebu, for Bymisjonssenteret vil gjerne nå ut til innbyggere i hele kommunen.

– Tirsdager er vi i Stokke, på lavterskeltilbudet Kuben, i et prosjekt som heter «Bli med». Da går vi inn og bistår de ansatte, og vi har også med noen deltakere fra Sandefjord. «Bli med» skal også til Andebu, men i en annen form, sier Birgitte.

Ellinor Urdahl-Aasen (fra venstre, Per Erik Nordli, Birgitte Kjæraas og Ellen Kristiansen på trives på fredagskafeen.

Ellinor Urdahl-Aasen (fra venstre, Per Erik Nordli, Birgitte Kjæraas og Ellen Kristiansen på trives på fredagskafeen. Foto:

Fredagskafeen er god etablert. Det er et rusfritt tiltak i regi av A-larm, og holder til i Bymisjonssenteret. Bemanningen deler Kirkens Bymisjon og A-larm på. Tanken er å skape et sted for de gode samtalene, og de som sitter i sofakroken når vi er innom forsikrer om at det fungerer etter planen.

– Det er kjempekoselig her, mye bedre enn bare å sitte hjemme, sier Ellinor Urdahl-Aasen, en av de faste gjestene.

– Er vi heldige, tar Lars fram gitaren, også, supplerer Per Erik Nordli.

De ansatte på Bymisjonssenteret er overveldet over mottakelsen de har fått, og takker alle som har vært innom med skjerf, og alle som skal bidra med tid på TV-aksjonsdagen.

– Sammen skaper vi et varmere samfunn, avslutter de.

Artikkeltags