Den lave valgdeltakelsen ved kommunevalgene i Sandefjord er en av grunnene til at lærer og lokalpolitiker Per Reidar Karlsen synes det er viktig å tilby dette valgfaget ved ungdomsskolen.

– Ved siste kommunevalg var det kun 56 prosent av Sandefjords befolkning som valgte å bruke stemmeretten sin. Det vil jeg si er nærmest en demokratisk krise. Jeg håper dette faget kan bidra til å øke interessen for lokalpolitikk og være et ledd i å få i gang engasjementet hos ungdommen, sier han.

LES OGSÅ: Fylkesrådmannen om direktørsakene: – Dette er vanskelige saker for hele organisasjonen

Engasjerte

Karls Ferdinand Juell-Bergan, Nikolai Bløndal, Malin Evensen og Lilli Løring-Olsen er fire av de 29 elevene som har valgt demokrati i praksis på Breidablikk ungdomsskole.

– Jeg er veldig interessert i verdenspolitikk og lokalpolitikk. Undersøkelser viser at dagens ungdom ikke mener det er essensielt å leve i et demokrati. Vi må vise dem at demokrati er en velfungerende styreform som det er viktig å videreføre, sier Nikolai.

– Når du har sterke meninger er det viktig å lære om hvilke muligheter du har til å påvirke samfunnet, sier Malin.

– Politikk er spennende. Særlig hvis du har mange meninger om hvordan samfunnet bør se ut, sier Carl Ferdinand, og får støtte av Lilli.

– Det er spennende å komme med sine egne meninger og å høre andres, sier hun.

LES OGSÅ: 2.200 boliger kan bli tatt ut av kommuneplanen

Saken fortsetter under bildet

 

Ut i verden

Politikk i praksis er, som navnet indikerer, et praktisk fag.

– Målet er å bli kjent med lokale politikere og beslutningstakere, hvordan kommunen fungerer og lokale lag og foreninger. Vi skal ut der det faktisk skjer, og det blir turer til kommunestyremøter og utvalgsmøter. Selv om dette er et fag, kan vi ikke sitte inne klasserommet med en lærebok. Vi må ut og møte folk, sier Per Reidar Karlsen.

Han forteller at da han gikk på ungdomsskolen var elevene mer engasjerte i lokalpolitikken.

– Da var det flere som gikk med Unge Høyre-button eller palestinaskjerf enn det er i dag. Jeg synes å se et dalende engasjement i dag, og det må vi ta tak i, sier læreren og Ap-politikeren, som allerede har gjort mye for å vekke den politiske interessen blant den yngre garde.

– I de 11 årene jeg har vært lærer har jeg fostret opp fem lokalpolitikere. Men jeg presiserer at jeg ikke er her for å fostre opp Ap-politikere. Det at du mener noe, om det er til venstre eller til høyre i politikken, er det viktigste, sier han.

LES OGSÅ: Ole Hoelseth mener Gleditsch må skiftes ut: – Han har blitt for egenrådig