Arrangerer nye kurs: Frøydis Tveita (t.v.) og Katharina Omvik har arrangert det første hasjavvenningskurset for ungdom. I august starter de opp med nye grupper. «Ida» og «Jakob» er ikke i tvil: – Vil dere slutte, kom hit! Foto: Eivor Jerpåsen

Arrangerer nye kurs: Frøydis Tveita (t.v.) og Katharina Omvik har arrangert det første hasjavvenningskurset for ungdom. I august starter de opp med nye grupper. «Ida» og «Jakob» er ikke i tvil: – Vil dere slutte, kom hit! Foto: Eivor Jerpåsen

Hjelper unge på den tunge veien ut av hasjtåka

Sove, røyke, se på TV og røyke. Slik gikk dagene og månedene til to av Sandefjords ungdommer. På veien ble psyken dårligere og venner forsvant. Så fikk de tilbud om kurs av kommunen.
Av
Publisert
DEL
Sove, røyke, se på TV og røyke. Slik gikk dagene og månedene til to av Sandefjords ungdommer. På veien ble psyken dårligere og venner forsvant. Så fikk de tilbud om kurs av kommunen.

– Det er skummelt å tenke på at vi ikke skal komme hit til faste tider lenger. Nå begynner virkelig den vanskelige jobben, sier «Jakob».

I dag sitter han og én av de andre kursdeltakerne og snakker reflektert rundt utfordringene i tida som har gått. Slik var det ikke da kurset begynte for bare syv uker siden.

LES OGSÅ: Vil hjelpe unge ut av hasjavhengighet

– Du mister mye av ordforrådet når du røyker mye over lang tid. Det var vanskelig å holde en dialog, og hukommelsen svikter. Mange merker stor forskjell i samtaler med meg, nå som jeg ikke er rusa, sier «Ida».

Alt dreier seg om rus

Ungdommene i starten av 20-årene har allerede mange års erfaring med hasjen. «Ida» var bare 13 år da hun hørte om rusmiddelet som ville hjelpe henne å glemme følelser og slappe av. Hun satte seg alene på toget til Oslo. For «Jakob» eskalerte det fra et sosialt, morsomt tidsfordriv med kompiser som 15-åring, til å oppta hele hverdagen. «Ida» gikk videre til andre rusmidler, men hver gang hun har villet slutte, er forholdet til hasjen det vanskeligste å bryte.

Cannabis

Cannabis gir både dempende og svakt hallusinogene symptomer.

Den akutte rus kan gi følelser av avslapning og velvære. Svekkelse av koordinasjonen, konsentrasjonen og reaksjonsevnen er påvist opptil 24 timer etter inntak.

Virkningene av cannabis er sterkt avhengig av brukerens personlighet, forventninger og miljø, samt rusdosen. Vanligst er svekkelse av kognitive funksjoner, som hukommelse, konsentrasjonsevne og innlæringsevne. Langvarig bruk øker risikoen for angst og depresjonsreaksjoner og kan utløse psykoser hos disponerte personer. Virkelighetsoppfatningen kan bli forvrengt med forstyrrelse av syn og hørsel.

Kilde: Rustelefonen

Begge to forteller om lange perioder der dagene har bestått av å røyke inne i egen stue. Alt har dreid seg om rusen. Til slutt forsvant venner, og psyken ble stadig verre. Gleden ved hasjen ble borte, men det hjalp i hvert fall for å holde følelsene og mørke tanker på avstand.

I høst hadde de fått nok.

– Det er veldig ensformig og ødelegger deg fullstendig. Til slutt gir det deg mer sorg enn glede, og det er ingenting å hente, sier «Ida» lettere oppgitt.

Hun og «Jakob» har blitt kjent med et relativt stort hasjmiljø i byen, og hevder det er flere enn mange utenfor tror.

Den 22 år gamle sandefjordingen har lenge hatt lyst til å slutte, men med et miljø der alle ruset seg i sosiale sammenhenger, visste han ikke hvordan han skulle klare det. Hasjen var en del av alle ting i hverdagen, uansett om det var kino, en middag eller bare å gå en tur.

LES OGSÅ: Valgte fengsel framfor ruskurs

– Så fikk jeg høre om dette kurset. Det var det jeg trengte for å komme i gang, sier han.

Startet opp med fire

Forskning viser at hasj er blant de vanskeligste rusmidlene å slutte med, og noe som appellerer til mange unge. Frøydis Tveita og Katharina Omvik møter mange av dem på Ungdomsbasen, og i fjor tok de videreutdanning i Kristiansand for å kunne tilby ungdom en vei ut.

– Vi følger et fast opplegg der vi snakker mye om hvordan cannabis påvirker de kognitive evnene, hva som er årsaken til at man ruser seg, og hvordan man håndterer abstinensene. I tillegg snakker vi mye om å gjenkjenne triggere og ha en kriseplan når det raser som verst, sier Tveita.

Det kan fort bli ensomt og lange dager på egen hånd uten noe å gå til.

«Jakob» 22 år, kursdeltaker

De slet med rekrutteringen til det første kurset, men startet likevel opp med fire ungdommer etter jul. Det angrer verken kursledere eller deltakere på.

– Jeg ble veldig positivt overrasket, og hadde aldri klart det uten denne gruppa. Det er veldig godt å ha noen å snakke med og et fast sted å komme til sier «Jakob».

I rommet i Holmbrua 2 dømmes ingen for valgene de har tatt. De fire ungdommene har fulgt hverandre gjennom opp- og nedturer, i abstinenser, mestring og mørke dager.

– Frøydis har tatt telefonen når jeg har hatt det som verst, og hjulpet meg med å klarne tankene og huske hva som er det viktigste, sier «Ida».

Hva skjer når man slutter?

Biologisk fase dag 1-12: Fasen kjennetegnes av fysisk ubehag, spesielt søvnforstyrrelser, svette, ubehagelige drømmer, irritabilitet, rastløshet og dårlig matlyst. Plagene gir seg etter noen dager.

Psykologisk fase, dag 12-21: Fasen kjennetegnes av sterke og varierende følelser. Følelser av ensomhet, angst og isolasjon intensiveres. Dette skyldes at THC skilles ut av kroppen og ikke lenger demper følelsene. Faren for tilbakefall her motvirkes best ved å jobbe med andre gode problemløsninger samt å øve opp refleksjonsevnen.

Psykososial fase, dag 21 og utover: De sterke følelser og det fysiske ubehaget roer seg etter 2-3 uker. Det er her sentralt å jobbe med bevisstgjøring av nettverket ditt, aktiviteter og fremtidsplaner. Vanerøykere kan i denne fasen oppleve en periode med nedstemthet, tomhet og savn.

Kilde: Rustelefonen

Ingen av dem vil tenke på at det åtte uker lange kurset snart er over.

– Det kan fort bli ensomt og lange dager på egen hånd uten noe å gå til, sier 22-åringen.

Likevel er begge motiverte til å ta fatt på jobben med å bygge opp en ny hverdag.

– Uten kurset her på ungdomsbasen ville jeg nok sittet hjemme og røyket like mye ennå. Etter flere uker rusfri så jeg hvor dum man blir. Nå skal jeg prøve å jobbe opp mot fire dager i uka. Det blir viktig å fylle tiden med noe fornuftig, sier «Ida».

«Jakob» har også triggerplanen klar. Han holder lysten til å ruse seg på avstand ved å spille dataspill, gå turer og tilbringe tid i sosiale miljøer der hasj ikke er inkludert.

– Vi er veldig stolte av dem, men de slipper å stå helt alene. Vi vil følge dem videre gjennom andre kurs, sier Omvik.

Én av de største utfordringene alene kan være miljøet. Det meste av det rusfrie nettverket til ungdommene er borte, men de har planen klar.

– Jeg har allerede snakket med flere som ønsker å slutte, og jeg har anbefalt dem å komme hit, sier «Ida» med et smil.

Kommunens kurs

Starter opp nytt kurs i august uke 34.

Hovedsakelig for ungdom mellom 18 og 25 år.

Om noen ønsker å delta kan enten Frøydis treffes på tlf: 904 01 393 eller Katharina på tlf: 913 03 653.

Kurset går over åtte uker og det er 16 kursdager på to timer gangen.

Temaer: Cannabis og påvirkning av de kognitive funksjonene, abstinenser, støttespillere, irritasjon, aggresjon og uro, alkohol, ulike teknikker for mestring av røykesug, følelser, normalt følelsesliv, identitet, framtidsdrømmer og mål.

Artikkeltags