Er du født etter dette årstallet? Da får du HPV-vaksinen gratis

SPARER 3.600 KRONER: Her får Lill-Michelle Moe Norskog (19) den første av totalt tre vaksinedoser av ledende helsesøster Grethe Halvorsen.

SPARER 3.600 KRONER: Her får Lill-Michelle Moe Norskog (19) den første av totalt tre vaksinedoser av ledende helsesøster Grethe Halvorsen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Lill-Michelle Moe Norskog (19) mistet en nær bekjent til livmorhalskreft. Da ble det ekstra viktig for henne å ta HPV-vaksinen.

DEL

19-åringen tok ikke HPV-vaksinen da hun gikk 7. klasse. Jentene i dette årskullet var de første i Norge som fikk tilbudet om denne vaksinen gjennom barnevaksinasjons-programmet.

– Det var lite informasjon på det tidspunktet, og moren min var skeptisk til at jeg skulle ta den, sier 19-åringen.

Nå har hun imidlertid et helt annet syn på vaksineringen, som anbefales fordi den forebygger livmorhalskreft og forstadier til livmorhalskreft forårsaket av HPV-infeksjon.

– Moren til barndomsvenninnen min døde av denne kreften for noen år siden. Det skjedde rett før jul, og hun ble bare 37 år gammel, forteller Lill-Michelle.

2.200 i nye Sandefjord

De som nå fra 1. november får tilbudet om gratis HPV-vaksine er alle kvinner født 1991 og senere:

 • Kvinner som ikke tidligere har fått tilbud om HPV-vaksine
 • Eller som tidligere har takket nei til HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet

– I Sandefjord, Stokke og Andebu er det snakk om 2.200 kvinner i denne målgruppen, sier kommuneoverlege Ole Henrik Augestad.

Om du er bosatt i andre byer i Norge, kan du få tilbud om vaksinen i den byen. Det samme gjelder om du ikke er folkeregistrert i Sandefjord, men bor her, da kan du ta vaksinen i Sandefjord.

Tilbudet er midlertidig og varer i en toårsperiode fra november 2016. Vaksineringen må derfor startes opp innen utgangen av 2018.

Slik får du HPV-vaksinen

 • De som nå fra 1. november får tilbudet om gratis HPV-vaksine er alle kvinner født 1991 og senere
 • Unge kvinner i målgruppen kan få vaksinen ved å sende en e-post til vaksine@sandefjord.kommune.no
 • Husk navn og telefonnummer i mailen – og hvor du ønsker å ta vaksinen (Andebu, Stokke eller Sandefjord)
 • Du blir oppringt innen to virkedager for avtale
 • Er du student? Ta kontakt med helsetjenesten på studiestedet
 • Vaksineringen må startes opp innen utgangen av 2018 for å få tilbudet gratis
 • Samlet informasjon om det midlertidige vaksinasjonsprogrammet er tilgjengelig på fhi.no.
CERVARIX: Folkehelseinstituttet har inngått kontrakt med GSK om levering
av Cervarix til det midlertidige HPV-vaksinasjonsprogrammet. I barnevaksinasjonsprogrammet er
det fortsatt Gardasil som brukes.

CERVARIX: Folkehelseinstituttet har inngått kontrakt med GSK om levering av Cervarix til det midlertidige HPV-vaksinasjonsprogrammet. I barnevaksinasjonsprogrammet er det fortsatt Gardasil som brukes. Foto:

Sparer 3.600 kroner

Vaksinen består av tre doser gitt i løpet av 6-12 måneder. I Sandefjord koster HPV-vaksinen primært 1.200 kroner per dose, som utgjør 3.600 kroner totalt.

Når det er en såpass viktig ting, burde det være gratis. De fleste jeg kjenner har tatt vaksinen, og det er flere som har tenkt til å ta den nå som den blir gratis, sier Lill-Michelle, og betrygger:

– Det var ikke så vondt.

Norsk Helseinformatikk skriver i en pressemelding at vaksinen mot HPV-viruset har god effekt, henvist til en ny studie publisert i tidsskriftet JAMA.

– Effekten er større enn hva vi har håpet på, sier hovedforfatter og forsker ved University of New Mexico, Cosette M. Wheeler til danske Videnskab.dk.

Vaksinen mot livmorhalskreft har effekt også på eldre kvinner, selv om de har vært smittet av HPV-viruset tidligere. HPV-vaksiner ble også lisensiert for menn i 2009, og mannlig vaksinering kan også bidra til immunitet.

– Vi anbefaler i utgangspunktet alle å ta vaksinen, sier Augestad.

– Hvor lenge varer vaksinen?

– Akkurat det vet man ikke helt ennå, men erfaringen tilsier at det er bra immunitet fremdeles, sier Augestad.

Lokal kampanje

En SMS-varsling fra Folkehelseinstituttet vil i uke 44 bli sendt ut til kvinnene født i årskullene 1991-1996. Det vil også sendes ut info, både direkte og gjennom digitale og sosiale medier.

– Lokalt vil ha en kampanje på Sandefjord videregående skole for dem som ikke har tatt vaksinen og blant annet gå ut i media, sier Augestad.

Folkehelseinstituttet kompenserer vaksinasjonene, og tilbudet vil derfor ikke ha noen økonomisk konsekvens for kommunen.

Humant papillomavirus (HPV)

 • HPV-infeksjon er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden.
 • De fleste som er seksuelt aktive blir smittet i løpet av livet, de fleste i ung alder. Infeksjonen er som regel ufarlig og går over av seg selv, men noen får en vedvarende infeksjon som på sikt kan føre til livmorhalskreft.
 • Hvert år får om lag 300 kvinner i Norge livmorhalskreft og 65-100 dør av sykdommen.
 • Vaksinen kan gi beskyttelse selv om man har debutert seksuelt.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Artikkeltags