For første gang i Vestfold ble det avholdt valgvake på flere av de videregående skolene i fylket under det amerikanske presidentvalget. På SVGS var over 200 elever og rundt ti lærere samlet til en natt fylt med politikk, samvær, quiz, burgere, pannekaker, og ikke minst lønnesirup.

Majoriteten av elevene håpet på Hillary Clinton, men fikk ikke ønsket sitt oppfylt da Donald Trump sakte, men sikkert dro ifra demokraten i løpet av natten. Da Trump-seieren var offisiell, og mangemilliardæren skulle holde tale, hadde elevene allerede reist hjem.

– Det ble en veldig dempet stemning utover natten. De skjønte det ikke helt da vi sa at «Nå går Florida», men etter hvert begynte mange å få litt bange anelser. Da vi skulle servere frokost, var mange så betutta at de ikke ville ha noe, de ville bare hjem og legge seg, sier lærer Lars Drewsen.

LES OGSÅ: – Valget står mellom to klovner

Upopulære kandidater

Han tror det uansett ikke hadde blitt noen stor feiring hvis Clinton hadde vunnet. Til det var begge kandidatene for upopulære.

– Det ble litt på felgen til slutt for noen, de var trøtte og mange misfornøyde med veien det gikk. Det er jo en kjensgjerning at ingen av kandidatene er veldig populære, og det samme gjelder her, sier Drewsen, som tror det hadde vært annerledes hvis Bernie Sanders var en av kandidatene.

– Det er ikke kandidater jeg tror de identifiserer seg med på noen måte. Langt fra pengemessig og relativt vulgært og lavmål, og det er ikke det man forventer av en politiker, mener læreren.

LES OGSÅ: Hva har Donald Trump og Erlend Larsen til felles?

Kandidatenes manglende popularitet viste seg også på det interne valget som ble holdt i løpet av natten. Clinton fikk 60 prosent av stemmene, Trump 20 prosent, mens tre prosent gikk til de andre kandidatene.

17 prosent derimot, var feilstemmer som verken gikk til Trump eller Clinton.

– Hva skal vi kalle det? Vrakede stemmer, folk som stemte på Putin og Obama og sånn. Vi hadde ingen blanke stemmer, men feilstemmer. Mange var misfornøyde med kandidatene og da provoserer de litt, men det er bare gøy, sier Drewsen.

Bygde «Trump-mur»

Til tross for det som for mange ble et svært skuffende valgresultat, var det forholdsvis god stemning på SVGS, i hvert fall mens det fortsatt var realistiske muligheter for en Clinton-seier.

Valget har vært en viktig del av undervisningen den siste tiden, og elevene bidro blant annet med musikk, quiz og matlaging i løpet av natten. I tillegg lagde de en «mur» inne i gymsalen av forskjellig utstyr som de prøvde å komme over, for å etterlikne Trumps idé om å bygge en mur mellom USA og Mexico.

– Valget har vært en gavepakke i år med tanke på underholdningsverdien i valgkampen. Det er lett å engasjere seg i folk man er veldig uenige i.

LES OGSÅ: – Trump hakket bedre enn Hillary

IB-elevene åpnet arrangementet, før det var konsert med musikklinja. Etter det ble det grillet burgere i kulda, og i løpet av natten holdt de det gående med valg, taler, quiz, filmer og amerikansk standup.

– Elevene har bidratt mye, og vært veldig gira. De har vært mer engasjert i valgvaken enn de var i årets presidentkandidater, sier læreren fornøyd.

INTERNSTEMMING VALGVAKE SVGS

  • Hillary Clinton - 60%
  • Donald Trump - 20 %
  • Andre kandidater - 3 %
  • Ikke registrerte kandidater - 17 %