Mandag har du en god grunn til å stå opp tidlig – ellers må du vente i 32 år til neste gang

BLODMÅNE: Denne supermåneformørkelsen ble fotografert fra California 15. april 2014.

BLODMÅNE: Denne supermåneformørkelsen ble fotografert fra California 15. april 2014. Foto:

På morgenen mandag 21. januar inntreffer en stor og spektakulær måneformørkelse som blir synlig over hele landet.

DEL

Månen er spesielt nær jorden under begivenheten, så i likhet med formørkelsen 31. januar i fjor, blir dette en såkalt supermåneformørkelse, skriver vitenformidler Anne Mette Sannes og astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard i en pressemelding.

Mandag passerer månen inn i jordskyggen og bli formørket. Det som gjør det til en supermåneformørkelse er at formørkelsen inntreffer samtidig som det er fullmåne og månen er i banen sin nærmest jorden.

I motsetning til formørkelsene i 2018 som fant sted mens månen sto lavt på himmelen, og derfor bare var synlige fra deler av landet, vil mandagens formørkelse bli synlig i sin helhet over hele Norge, inkludert Svalbard, så sant været er klart.

 – Mot slutten av formørkelsen vil månen komme lavere på vesthimmelen, og da er det viktig å observere fenomenet fra steder med fri sikt, sier Sannes og Røed Ødegaard.

Den neste totale måneformørkelsen som blir synlig fra Norge etter årets begivenhet inntreffer først i september 2025, men denne blir ikke synlig i sin helhet hos oss. Den neste vi kan følge fra start til slutt skjer først på nyttårsaften i 2028. En ny supermåneformørkelse i Norge må du vente hele 32 år med å se igjen. Den kommer først i 2051.

Kom deg opp tidlig

Formørkelsen starter kl. 03.36 norsk tid i det månen begynne å bevege seg inn i halvskyggen fra jorden. Dette vil til å begynne med ikke være særlig merkbart, men etter rundt en halvtime vil man kunne se at fullmånen har fått et litt dempet lys. Kl. 04.34 begynner månen å komme inn i helskyggen fra jorden, og den første delvise fasen er i gang.

Denne fasen varer helt til månen kl. 05.41 er fullstendig inne i helskyggen og den totale fasen har startet. Totaliteten er mørkest rundt midtpunktet kl. 06.12 og avsluttes kl. 06.44 da den avsluttende delvise fasen begynner.

Denne fasen vil vare frem til 07.51, og deretter følger en gradvis lysere halvmåneformørkelse. Formørkelsen vil være helt over kl. 08.48.

– I tillegg til totaliteten vil også de delvise fasene bli svært spektakulære! skriver de i pressemeldingen.

Totale formørkelser av supermåner er sjeldne, og det har vært kun åtte slike hendelser siden år 1900. Disse inntraff i årene 1910, 1928, 1946, 1964, 1982, 2015, 2017 og 2018.

Fare for skyer

Om det i det hele tatt blir mulig å se supermåneformørkelsen er helt og holdent opp til været. For Sandefjord kan det se litt usikkert ut.

Ifølge yr.no er det meldt skyet og noe nedbør i form av snø fra kl. 03 til 06. Det blir også flau vind som kommer nordvest fra. Fra kl. 06 gir nedbøren seg, men det vil fortsatt være skyet.

Artikkeltags