Han hadde planer om vanlig utveksling, men slik ble det ikke

REISER: Jakob Linnestad Sønstebø fra Andebu har gått ett år på Greveskogen videregående skole i Tønsberg, før han nå tar fatt på de to neste ved UWC-skolen i Costa Rica.

REISER: Jakob Linnestad Sønstebø fra Andebu har gått ett år på Greveskogen videregående skole i Tønsberg, før han nå tar fatt på de to neste ved UWC-skolen i Costa Rica. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Snart reiser Jakob Linnestad Sønstebø fra Andebu til Costa Rica for å fullføre videregående på en internasjonal fredsskole.

DEL

– Jeg hadde egentlig planer om vanlig utveksling, men da jeg fikk høre om UWC ville jeg heller dette. Der kan jeg være sammen med venner på skoleinternatet i stedet for å bo hos en familie, forteller Jakob Linnestad Sønstebø fra Andebu.

Mer enn bare undervisning

Foran seg har Sønstebø kortere, men mer intense skolesesonger sammenlignet med i Norge. I tillegg kommer aktivitetene elevene må delta på ved siden av skolearbeidet, for skolen er en integrert del av lokalsamfunnet. Elevene må blant annet bidra med diverse frivillig og veldedig arbeid, i tillegg til å ta del i en fysisk aktivitet og et kreativt gjøremål for å få godkjent utdanningen.

– Da blir vi presset litt ut i lokalsamfunnet så vi ikke blir sittende i vår egen lille boble på internatet. Den helt unike opplevelsen får man når man kan delta i lokalsamfunnet. Det er en helt essensiell del av opplegget, sier Sønstebø.

United World Colleges (UWC), er et nettverk av skoler i 17 ulike land. Felles for alle skolene er at de jobber for å fremme fred og forståelse gjennom utdanning og at elever fra ulike kulturer lærer sammen, står det i en pressemelding fra UWC. Skolen underviser i International Baccalaureate-programmet og all undervisning foregår på engelsk.

LES OGSÅ: – Noen barn blir utagerende, mens andre trekker seg helt inn i seg selv (+)

Sender flere fra Vestfold

Fra Sande reiser Annika Syverstad til UWC USA i New Mexico, mens Sunniva Roligheten fra Larvik reiser til Sogn og Fjordane for å gå på UWC Red Cross Nordic. Fra Sande reiser Annika Syverstad til UWC USA i New Mexico, mens Sunniva Roligheten fra Larvik reiser til Sogn og Fjordane for å gå på UWC Red Cross Nordic.

UWC Norge sender i samarbeid med Senter for internasjonalisering av utdanning 40 norske elever til UWC-skolene hvert år. Elevene kan søke om opptak til UWC i første år av videregående skole, uavhengig av økonomisk bakgrunn. Etter to år får elevene det internasjonalt anerkjente International Baccalaureate-diplomet.

LES OGSÅ: Thomas, Maria og tre barn reiste på fire ukers bilferie uten å planlegge: Her er de beste tipsene

– Et eventyr

– De to årene ved UWC er en opplevelse som forandrer livet. Gjennom å bo og leve sammen med elever fra rundt 80 ulike nasjoner får man en unik forståelse for ulike kulturer. UWC er et eventyr som byr på spennende utfordringer og elevene får venner fra hele verden for resten av livet, sier leder Elizabeth Sellevold i UWC Norge.

UWC har hatt flere markante støttespillere opp gjennom sin femtiårige historie, deriblant Nelson Mandela, Thor Heyerdahl, Dronning Noor av Jordan og Dronning Sonja.

Litt om skolen

Skolens visjon er å bruke utdanning til å fremme fred og bærekraftig utvikling. I dag er det skoler i Norge, Wales, Nederland, Italia, Tyskland, Armenia, Kina, Hong Kong, Singapore, India, USA, Canada, Bosnia og Hercegovina, Costa Rica, Thailand, Japan og Swaziland.

International Baccalaureate (IB) er en anerkjent toårig utdanning som gir generell studiekompetanse.

Artikkeltags