– Vi mener det er på høy tid å sette gjenbruk av leker på agendaen. Barn ønsker seg alltid nye leker, men de trenger ikke å være nye for at barna skal bli fornøyde, sier Kristin Hareide, utviklingssjef butikk i Fretex.

Bruktbutikker med leker

Julen nærmer seg, og en ny kjøpefest er dermed like rundt hjørnet. I 2016 ble det solgt leker for over 2,2 milliarder kroner, ifølge Virke.

Det er en av grunnen til at Fretex nå åpner egne lekebutikker med brukte leker. Undersøkelsen fra Polling and Statistics AS om at én av to nordmenn kan tenke seg å kjøpe en brukt leke (som er i god stand) i julegave til sine egne eller andres barn, underbygger bare potensialet for gjenbruk.

– Vi ønsker oss leker som noen har lekt med og vært glade i, men som kan gå rett videre til nye barn. Derfor håper vi lekene blir levert i den stand man selv hadde ønsket å få dem. Det vil si rene og fungerende leker slik at barna kan begynne leken umiddelbart, forteller Hareide.

LES OGSÅ: Er du klar for å gå på visning i Non-Stopalleen og Pepperkakesvingen?
 

600 leker per barn

Norske barn har mange leker, og spesielt i tiden rundt jul tar kjøpet seg kraftig opp. Det selges nesten 2. 900 tonn nye leker i førjulstida, og det utgjør godt over seks kilo leker til hvert barn under seks år. Salget av leker og spill er tredobbelt så høyt i desember sammenlignet med resten av året.

I 2009 hadde norske barn i snitt cirka 600 leker. Nå, nesten ti år senere, antas det at dette tallet bare har økt.

– For oss er hele gjenbrukssirkelen viktig. Ikke bare det at folk donerer bort brukte leker, men at de også velger å kjøpe brukte leker til egne og andres barn, forklarer Hareide.

Vi mener det er på høy tid å sette gjenbruk av leker på agendaen.

Kristin Hareide, utviklingssjef butikk i Fretex

LES OGSÅ: Julegavepapiret – er glitter så stas?

Lærer om gjenbruk

Ifølge undersøkelsen svarer tre av fire at de mener det burde vært mer fokus på gjenbruk og resirkulering også med tanke på julehandelen.

– Gjenbruk er viktig for miljøet, men det er også en mulighet til å gi gaver som allerede har en historie og lære barn om gjenbruk, mener Hareide.

– Rydd lekerommet sammen med barna og sorter hvilke leker de har vokst fra og ønsker å gi bort til noen andre lyder anbefalingen fra utviklingssjefen.

I din lokale Fretex-butikk vil det være mulig både å gi leker til lekebutikken, ved siden av å kjøpe brukte leker. (ANB)