– Det er altfor mange som dør eller blir skadet som følge av alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten

HÅPER PÅ MER ÅPENHET: Sykehuset i Vestfold håper den nye kommisjonen skal føre til mer åpenhet og involvering av pasientene.

HÅPER PÅ MER ÅPENHET: Sykehuset i Vestfold håper den nye kommisjonen skal føre til mer åpenhet og involvering av pasientene. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Helsevesenet får en egen undersøkelseskommisjon.

DEL

På grunn av mange uønskede hendelser i helse- og omsorgstjenesten oppretter nå regjeringen en egen undersøkelseskommisjon.

Regjeringen foreslår 20 millioner til etableringen og drift i 2018.

– Det er altfor mange som dør eller blir skadet som følge av alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten. Å lære av feil og forebygge feil er helt avgjørende for å gjøre helse- og omsorgstjenestene enda bedre og enda tryggere for pasientene. Å etablere en uavhengig undersøkelseskommisjonen et viktig tiltak i arbeidet med å bygge pasientens helsetjeneste, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet.

LES OGSÅ: – Legen hadde aldri sett et så stort fiskebein før (+)

Etterlyst kommisjon

Kommisjonen skal blant annet se på ulike faktorer som rammebetingelser, arbeidsmiljø og sikkerhetskultur når sakene vurderes. Det skal gi en bedre oversikt over hvordan hendelsen kunne skje og oversikt over systemet hendelsen oppsto i.

– Spesielt pårørendegrupper har etterlyst en undersøkelseskommisjon for å få mer kunnskap om de sammensatte årsakene til uønskede hendelser. Fordi en undersøkelseskommisjon ikke har som mål å vurdere skyld og ansvar, kan den også bli møtt med større åpenhet. Dette kan bidra til at saken blir bedre opplyst, ser Høie.

LES OGSÅ: Sjokkrapport om journalkaos etter tilsyn hos tannlege: «Mye er tilgriset av blod (?) og er flekkete» (+)

Ville heller styrke eksisterende ordninger

Pasient- og brukerombud, Torunn Grinvoll, sier til NRK Vestfold at hun var en av de i utvalget som ikke var imot dette.

– Men som en totalvurdering mener vi det bør satses på å styrke de eksisterende ordningene.

Grinvoll tror forventningene til kommisjonens arbeid vil bli høye, og at grundige undersøkelser vil gå gode svar på ting som vanskelige.

LES OGSÅ: Én av tre som overlever brystkreft, er likevel syke og plaget (+)

Høye forventninger

På sykehuset i Vestfold blir undersøkelseskommisjonen mottatt med høye forventninger, og med et håp om mer åpenhet og involvering av pasientene enn det som er status i dag.

– Forventningene er at det skal bli enda bedre kommunikasjon mellom sykehus, pasienter og pårørende. Om denne type hendelser ved at denne kommisjonen opprettes, sier Fagdirektør, Per Weydahl ved Sykehuset i Vestfold til NRK

LES OGSÅ: Fredrik barberer deg for en god sak

Forhåpninger

Ifølge Torunn Grinvoll vil pasienter og pårørende som har opplevd alvorlige feil i helsevesenet ha store forventninger til kommisjonen.

– Pasienter vil jo ha forhåpninger og forventninger om at denne undersøkelseskommisjonen vil være grundig i sitt arbeid når man går inn i en sak. Det å gå gode svar om hva som faktisk har skjedd, uavhengig av skyld, sier hun til NRK.

LES OGSÅ: Rapport: Sykehuset brøt loven da Stine (21) døde (+)

LES OGSÅ:  – Legen brøt ikke loven (+)

Artikkeltags