Gå til sidens hovedinnhold

Katteslagsmål over stjålet pus

Artikkelen er over 3 år gammel

Seks måneder gamle Misty, en norsk huskatt, har skapt et drabelig katteslagsmål mellom en kvinne fra Nedre Eiker og en kvinne fra Vestfold. Den ene beskylder den andre for å ha kidnappet katten hennes.

DT/NEDRE EIKER: Historien starter med at Kattehjelpen Drammen og omegn får en henvendelse fra en fortvilet katteeier som trenger hjelp til sin hardt skadde katt som trenger akutt veterinærbehandling. Det forteller Ann-Kristin Kleven i Kattehjelpen Drammen og Omegn.

Siden eieren selv ikke har førerkort, får kvinnen fra Nedre Eiker hjelp til å frakte katten fra hjemmet sitt til Åssiden dyreklinikk. Der blir det konstatert brudd i hofte og lår. Behandlingen er ventet å bli svært kostbar. Siden dyreklinikken ikke selv har kompetanse på området, foreslås avliving eller amputasjon. Ingen av delene er ønskelig for katteeieren.

Kleven foreslår at katteeieren oppretter en innsamlingsaksjon. Denne deles også på Facebook.

Den gode hjelper

I Vestfold bor en kvinne som driver en dyrevernsorganisasjon. Hun ser henvendelsen og vil gjerne hjelpe. Damen kjenner en veterinær i hjemfylket, som er spesialist på nettopp beinkirurgi. Hun tar kontakt med katteeieren, som blir kjempeglad.

Den gode hjelperen anbefaler katteeieren å stoppe spleisen, og heller sette i gang en innsamlingsaksjon via Vipps, siden dette går mye fortere. Ifølge Kleven oppretter Vestfold-kvinnen en Vipps-aksjon i sitt eget navn, og får inn i overkant av 17.000 kroner i løpet av halvannet døgn.

Katteeieren i Nedre Eiker får deretter hjelp fra noen i Kattehjelpen i Drammen, som kjører henne og katten Misty til Vestfold.

Den gode hjelperen ankommer veterinærkontoret i Vestfold ti minutter etter Nedre Eiker-damen.

– Siden jeg ikke har førerkort, tilbød hun å plassere Misty i et av hennes midlertidige fosterhjem, slik at jeg skulle slippe å reise fram og tilbake med en syk katt, forteller katteeieren.

23.000 kroner til Misty

– På kvelden operasjonsdagen har det totalt kommet inn 23.000 kroner. 7.000 av dem kommer fra eierens innsamlingsaksjon. Disse blir overført til damen i Vestfold, forteller Kleven i Kattehjelpen.

Operasjonen i Vestfold koster 18.034 kroner. I tillegg kommer regningen fra Åssiden dyreklinikk på 4.093 kroner. Senere må katten også ha en ny operasjon for å fjerne skruene som er satt inn under den første operasjonen.

– Det er store summer det er snakk om, men folk gir. De er livredde for at katten skal bli avlivet, forteller Kleven.

– Hvem er det som gir penger?

– Det er vanlige mennesker som ønsker å redde en katt. Bitterheten i ettertid er at eier hadde klart å få nok penger inn selv via egen innsamlingsaksjon, sier Kleven.

LES OGSÅ: Disse tre kattungene ble dumpet i Sandefjord (+)

Kidnappet

Nå er snart fire uker gått siden Misty ble operert. Sist gang katteeieren snakket med Vestfold-kvinnen var 12. januar. Etter det er hun blitt blokkert på både telefon og sosiale medier, forteller hun.

– Jeg har fått beskjed om at jeg ikke får tilbake katten min. Vestfold-kvinnen har chippet katten i sitt eget navn, selv om jeg verken har frasagt meg ansvar eller eierskap, sier hun fortvilet.

Eikværingen har tatt kontakt med politiet og forsøkt å anmelde saken. I tillegg er saken sendt Forliksrådet. Hun er redd ingen av stedene prioriterer saken.

Kleven i Kattehjelpen Drammen og Omegn forteller at det er mange som ønsker å bidra med penger til behandlingen som gjenstår, men at problemet er at Vestfold-kvinnen nekter å gi fra seg katten.

– Kattehjelpen Drammen og omegn har egentlig ikke noe med saken å gjøre, men vi støtter ikke at slikt skjer med katteeiere. Det er nok av katter å redde i denne verden uten å måtte ta dem som allerede er eid av noen. Dessuten er det kun Mattilsynet som kan fatte vedtak om å frata mennesker dyr, ikke privatpersoner, sier Kleven.

Avisen har gjort gjentatte forsøk på å komme i kontakt med Vestfold-kvinnen uten å lykkes.

LES OGSÅ: Dette renoveringsobjektet kan få Tom til å forlat Sandefjord til fordel for Larvik (+)

– Lurt å være skeptisk

Børre Haugen er advokat og daglig leder i Innsamlingskontrollen.

Han mener det er lurt å vise litt sunn skepsis til innsamlingsaksjoner som ikke er godkjent av Innsamlingskontrollen.

– Aksjoner på Facebook og Vipps bør man være skeptisk til, hvis man ikke kjenner bakmennene. Det er mye fake der ute altså.

– Er det ikke fint at folk engasjerer seg og vil hjelpe?

– Jo, men hvis man engasjerer seg for dyr, så finnes det mange seriøse og godkjente organisasjoner man kan gi til. Og gir du 100 kroner til en spontan Facebook-aksjon, så er sannsynligheten stor for at du ikke gir ytterligere 100 kroner til en annen aksjon. Slik at de seriøse aksjonene taper penger på Facebook-aksjoner, mener Børre Haugen.

– Mye svindel

– Er det mye svindel der ute?

– Ja. Vi får mange henvendelser, og en del Facebook-aksjoner viser seg å være svindel. Man lager et case som spiller på folks følelser. Barn og dyr selger. Det går også mye i kreft og overgrep. Men selvsagt finnes det også ordentlige innsamlingsaksjoner på Facebook, sier Haugen.

– Men hva kan folk gjøre for å ikke bli lurt?

– Et minimum må i hvert fall være at man kan kontrollere hva pengene brukes til, og at det føres regnskap. Og hvis aksjonen gjennomføres av en privatperson, så skal pengene gå inn på en egen konto opprettet for formålet, og ikke inn på noens lønnskonto, sier Børre Haugen.

LES OGSÅ: PelleK fridde til kjæresten midt på Times Square

Kommentarer til denne saken