(Tønsbergs Blad)

Håndverkeren, som har østeuropeisk bakgrunn skulle gå opp til svenneprøven i tømrerfaget nylig. Han kom imidlertid ikke i gang med oppgaven de første dagene, og da Prøvenemnda i Vestfold fylkeskommune besøkte byggeplassen der prøven skulle avlegges oppdaget de jukset.

Da var nemlig håndverkeren i gang med hjelp av to kolleger.

Det var byggmesteren.as som først omtalte saken

LES OGSÅ: For å kapre denne arbeidstakeren opprettet sjefen ny stilling

Kom i tidsnød

– Juks fører til at prøven blir annullert og at kandidaten tidligst ett år etter den annullerte prøven kan gå opp til ny prøve, forklarer Liv Marit Meyer Petersen som er konstituert seksjonsleder fagopplæring i Utdanningsavdelingen i Vestfold fylkeskommune til nettstedet.

Mannen driver allerede eget firma, og til sitt svar forklarte han at han ikke hadde tid til å starte på oppgaven tidligere, og dermed havnet i tidsnød.

Svenneprøver i tømrerfaget kan for eksempel være å sette opp en bod, gjøre deloppgaver innvendig i boliger og garasjer eller jobbe med fasaden på større bygg. Mange prøvenemnders oppgaver inneholder minst en bærende konstruksjon i oppgavene.

LES OGSÅ: Wang Ung fikk ja til etablering i Sandefjord

Ikke mange jukser

I regelverket står det at den som går opp til svenneprøven må utføre oppgavene selv, men kan få assistanse til å løfte på plass store ting.

ifølge utdanning.no skal lærlingen får god tid til å planlegge sin oppgave, og må begrunne sine valg. Deretter skal byggingen skje etter den valgte planen.

– Vi kan ikke uttale oss om enkeltsaker, bare på generelt grunnlag om hvordan vi jobber. Vår erfaring er at det heldigvis er sjelden vi oppdager slike forsøk på juks, sier Liv Marit Meyer Pedersen onsdag.

Ifølge byggmesteren.no, som har snakket med erfarne medlemmer i ulike prøvenemnder, er det svært sjelden at noen forsøker å jukse på slike svenneprøver.

LES OGSÅ: Gratistilbud kan bli borte: – Mange hørselshemmede er slitne og har gitt opp litt