Vi tror vi er bedre enn naboen

Mira Panzer på Kiserødåsen i Sandefjord har god kontroll på kildesorteringen. En ny undersøkelse viser at én av to spurte har mest tro på at mor er flinkest til å kildesortere i hjemmet.

Mira Panzer på Kiserødåsen i Sandefjord har god kontroll på kildesorteringen. En ny undersøkelse viser at én av to spurte har mest tro på at mor er flinkest til å kildesortere i hjemmet. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

En ny undersøkelse viser at nordmenn flest har mindre tro på naboens miljøinnsats enn egen.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Seks av ti mener at de kildesorterer mer enn halvparten av sitt eget avfall. Kun to av ti tror at naboen gjør det samme.

Det viser en ny undersøkelse gjennomført av YouGov for Grønt Punkt. 
– Vi er veldig glade for at folk synes at de er flinke til å kildesortere. Når det er sagt, burde vi kanskje sette mer lit til at andre rundt oss også er flinke, sier Kari-Lill Ljøstad, markedssjef i Grønt Punkt Norge i en pressemelding.

Det er typisk norsk å være god

Kari-Lill Ljøstad understreker hvor viktig det er at hver enkelt gjør en innsats for å sortere avfallet sitt.

– Jeg vil påstå at det er litt typisk norsk ikke å ha samme tillit til naboen som en har til seg selv. Kildesortert avfall er en råvare i produksjon av nye produkter, sier hun.

LES OGSÅ: Slik skal du kildesortere i den nye søpleordningen

– Lær opp naboen

I borettslag og områder med tettere bebyggelse, deler ofte folk avfallsdunk. Tallene fra undersøkelsen kan også tolkes som et bevis på at folk observerer at andre gjør feil.

Ta gjerne opplæringen selv på søppelrommet.

– Det er mange der ute som irriterer seg når man deler avfallsløsning og ser at andre tar feil. Heng gjerne opp en plakat, hør med kommunen eller renovasjonsselskapet om de har materiell eller ta opplæringen selv på søppelrommet, oppfordrer Kari-Lill Ljøstad.

LES OGSÅ: Gir søppelskryt til hyttefolket

Mor er søppelsjefen

Undersøkelsen viser også at det er tydelige forskjeller på hvem man tror bidrar mest til kildesortering i hjemmet.

Tradisjonelt har vi sett at det ofte er mor som setter i gang kildesortering i familien.

Hver andre person mener at mor er flinkest til å kildesortere, mens kun én av fire mener at far er flinkest. De resterende mener at begge er like flinke.
 
– Tradisjonelt har vi sett at det ofte er mor som setter i gang kildesortering i familien, men dette er nok også litt mytepreget. Når en sortering først er i gangsatt, har vi erfart at alle følger opp, sier Kari-Lill Ljøstad.

Grønt Punkt Norge eies av materialselskapene, og er et nonprofit-selskap med mål om å få alle med på næringslivets emballasjedugnad.

LES OGSÅ: Kildesorterer på kirkegården

Artikkeltags