Utfordrer engangsgrillen med kokosnøtter

MILJØVENNLIG: Ole Tom Slorbak (t.v.) og Bjørn Erik Hansen griller på kokosnøttskall.Foto: Hanne Bergby Olsen

MILJØVENNLIG: Ole Tom Slorbak (t.v.) og Bjørn Erik Hansen griller på kokosnøttskall.Foto: Hanne Bergby Olsen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

I kontorlokaler på Framnes sitter Bjørn Erik Hansen og Ole Tom Slorbak og jobber med det som forhåpentligvis skal bli en konkurrent til dagens engangsgrill.

DEL

Ideen oppsto i 2007, da tidligere kjøpmann Terje Larsen ønsket å finne opp et alternativ til engangsgrillen. Et alternativ som ikke resulterte i mat marinert i tennvæske, og ikke minst et produkt som ikke skadet miljøet. Resultatet ble en minigrill med unike tennbriketter.

Med en prototyp av minigrillen reiste de til Kina hvor en fabrikk sa ja til å produsere minigrillen. I 2011 var produksjonen et faktum, og i 2012 ble firmaet Barbeco Norge AS startet. Grillbrikettene produseres i Indonesia, og det som gjør de så miljøvennlige er at de er produsert av kokosnøttskall. Når en brikett har brent opp kan man kaste asken i naturen, med veldig god samvittighet. Det brukes heller ingen tennvæske til å fyre opp brikettene med, og etter to minutter kommer det ikke lenger røyk fra grillen. Dette betyr at man til og med kan grille inne, om været ikke viser seg fra sin beste side.

– Jeg hiver asken i rosebedet, og selv om kona trodde det hadde klikket for meg til å begynne med, har vi aldri hatt finere roser, forteller Hansen og ler.

Ifølge Hansen høstes det 16 milliarder kokosnøtter i året, og de fleste skallene blir stablet i pyramider på strender og utenfor fabrikker, da det til nå stort sett er innmaten som har vært interessant. Ideen til minigrillen er tegnet og utviklet i Norge, og det ferdige produktet sendes fra Kina og Indonesia til Fønix på Skolmar. Der pakkes alt sammen til en liten boks som sendes til butikker og organisasjoner i Norge. I tillegg selges minigrillen i Spania, Nederland og Sverige.

Med på laget har de fått med seg Kim Kolstad, for mange kjent som Jens-August i TV2-serien Hotel Cæsar. Kolstad er selv miljøbevisst, og irriterte seg over at folk la igjen engangsgrillen i naturen. Han har blant annet frontet minigrillen på frokost-TV. Kolstad brukte også grillen da han deltok i TV-programmet Fire Stjerners Middag, som resulterte i at han vant sin uke.

LES OGSÅ: På Vestfolds

Med minigrillen skal maten være klar på 10 minutter, avhengig av hva man velger å legge på. Hansen lover at den er «perfekt for utålmodige sjeler». Sandefjords Blads utsendte fikk en demonstrasjon på bryggekanten ved Framnes, og kan gå god for at maten var spiseklar på under ti minutter.

I fjor sommer utfordret Hansen ordføreren i Larvik til å innføre et forbud mot engangsgriller, etter at to unge gutter hadde fisket opp så mange som 24 engangsgriller fra Farrisvannet. Ordføreren sa riktignok nei, men det ble rettet søkelys på hvor lite miljøvennlig den tradisjonelle engangsgrillen er.

LES OGSÅ: - Engangsgrillen er ingen god oppfinnelse.

– Det brukes så mye penger på engangsgriller, og ikke minst på containerne de skal kastes i, men folk kaster grillene i naturen, og det er ikke bra for verken dyr, mennesker eller naturen. Det burde vært miljøavgift på engangsgriller, mener Hansen.

Det er ikke bare ivrige grillere som har lagt sin elsk på minigrillen. Folk som driver med jakt bruker den til å holde varmen, enten i teltet, eller når de sitter på post. Fordi brikettene er laget av kokosnøttskall vil de ikke avgi røyk lenger enn et par minutter, og derfor kan den fyres opp både ute og inne.

– Alle, uten unntak, som har testet produktet synes det er helt fantastisk. Overgangen fra engangsgrill til minigrill er som å gå fra gammel keramikkovn til induksjon, forteller Hansen og smiler.

Barbeco har mange storslagne planer for framtida. Allerede nå er grillen å få tak i hos flere dagligvarekjeder i Vestfold.

Les også: Disse to skrev leserbrev mot engangsgrillen

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.