(MinEnergi) Minenergi.no skrev nylig om det nye EU-direktivet om bygningers energiytelse. Kort fortalt krever direktivet at alle bygg skal rustes opp slik at de havner i energiklasse D eller bedre. Det nye direktivet ble denne uken vedtatt. Dette melder Finansavisen onsdag. Dette betyr at boligeierne må ruste opp boligene sine. Norge er forpliktet til å implementere direktivet gjennom EØS-avtalen.

– Vi anslår at regningen kommer på mellom 500.000 og 1,5 millioner kroner pr. bolig, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne til Finansavisen.

Skal du kjøpe bolig nå, bør du sørge for å ha penger til å finansiere tiltakene som skal til.

– Skal du på visning på eldre bolig, skal du vite at du har handlingsrom, sier leder samfunnsansvar Åsne Ådland-Dale i Sparebanken Vest til Minenergi.no.

Du kan sjekke og endre energimerkingen selv

Du energimerker din bolig ved å logge inn på enova.no/energimerking via ID-porten.

Der kan du sjekke hvilket energimerke din bolig har, og enkelt gjøre endringer selv, ved å følge veiledningen underveis.

■ Du logger inn via ID-porten (MinID, BankID m.m.).

Enkel registrering: Du legger bare inn opplysninger som er helt nødvendige for å lage et energimerke, som type bygning, byggeår, bruksareal og oppvarmingsmåte.

Detaljering: Dersom det er gjort byggtekniske endringer (nye vinduer, ny isolasjon, påbygg eller lignende) siden boligen var ny, eller du ønsker en mest mulig nøyaktig energiattest, anbefales det at du registrerer detaljerte opplysninger. Dette gjør du under "Detaljering av boligen". Selv om du velger detaljering, trenger du ikke å oppgi alt du blir spurt om. Du kan velge "vet ikke" og da vil systemet bruke standardverdier.

Det er du som eier av boligen som er ansvarlig for rett energimerking. Du kan få noen andre til å energimerke boligen, men det er eier som er juridisk ansvarlig for opplysningene som er registrert som grunnlag for energiattesten. Nye boliger skal alltid energimerkes av en ekspert. Skal du overta en ny bolig, må du påse at den er energimerket før du overtar.

Les mer på Enova om «hvordan energimerker jeg».

EUs bygningsdirektiv krever følgende:

  • Alle nye bygg skal være nullutslipp innen 2030.
  • Boliger i de dårligste klassene skal oppgraderes til minst energiklasse F eller bedre innen 2030.
  • Boligblokker skal opp fra G til minst F innen 2030, og opp til E innen 2033.
  • Energiklassene skal harmoniseres.

Ifølge EU står bygg for 40 prosent av all energikonsum og 36 prosent av drivhusutslipp. Samtidig er 75 prosent av europeiske bygg ikke energieffektive. Det samme gjelder for Norge. Bare 0,9 prosent av norske boliger har energimerke A og 27,7 prosent har det dårligste energimerke G, kommer det fram av Energimerking.no.

Flere bransjeorganisasjoner er begeistret for forslaget, blant andre Glass for Europe som samler glassprodusenter.

– Dagens votering er et viktig insentiv for å akselerere renovasjon av bygg, skriver de på sitt nettsted.

Å sette inn varmeisolerende vinduer er ett av mange tiltak som er nødvendig for å energieffektivisere bygg