Maner foreldre til å ta ansvar for ungdommenes nyttårsfeiring

KLAR TALE: Kari Benjaminsen, leder av politiets forebyggende avdeling maner foreldre til å ta ansvar. – Vi har ikke en eneste ungdom å miste, sier hun.

KLAR TALE: Kari Benjaminsen, leder av politiets forebyggende avdeling maner foreldre til å ta ansvar. – Vi har ikke en eneste ungdom å miste, sier hun. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Det er foreldrene som har ansvaret, politiet kan ikke være barnevakt, sier Kari Benjaminsen og har gode råd til foreldre før ungdommene skal skal feire seg inn i 2018.

DEL

DRAMMEN: Kari Benjaminsen er leder av forebyggende avdeling ved Drammen politistasjon. I bunnen av budskapet hennes inn mot en av årets store festdager er at foreldre tar ansvar og ikke er naive.

Benjaminsen har sett altfor mange hjemme alene-fester gå over styr og bli alt annet enn festlig.

Hun håper foreldre skjønner at hun ikke sier dette, fordi politiet ikke ønsker at ungdom skal ha det gøy. Men når 15-16-17-åringer fester, må det være i kontrollerte former.

LES OGSÅ: Politiet advarer mot ny trend: Ungdom leier andres hjem for å holde fest

Her er Kari Benjaminsens råd til foreldre:

1. Ikke overlat huset til ungdom for at de skal ha hjemme alene-fest.

Benjaminsen: – Det holder ikke alltid å være i nærheten; hos naboen eller på restaurantbesøk i sentrum. Ofte må vi ringe foreldre, fordi festen har gått over styr. Og det kan skje veldig fort. Ofte kommer det gjenger som ikke er invitert, og som ikke skal være der. Å legge ut bilder fra festen på sosiale medier er et signal til ikke-inviterte, og bør unngås.

Konklusjon: Det skal alltid være voksne til stede.

2. Hvis ungdommen din skal på fest hos andre, kontakt foreldrene til den som skal arrangere festen for å forsikre deg om at foreldrene (evt. andre voksne) er til stede.

Benjaminsen: Det holder ikke at ungdommen sier at det er voksne til stede på festen, det må kryssjekkes.

Konklusjon: Ikke vær naiv og godtroende.

3. Kjør ungdommen til festen de skal på - og hent dem.

Benjaminsen: Og kjør gjerne forbi huset i løpet av kvelden. Noen foreldre synes det er litt kleint, men det er greit å gjøre for å sjekke at alt er i orden. Gjør en avtale med ungdommen at de kan ringe for å bli hentet når som helst. De kan synes det er vanskelig å ringe hjem for å bli hentet mens andre hører på, så avtal gjerne et stikkord. Hvis ungdommen ringer og sier stikkordet, betyr det at de vil bli hentet. OBS! Det kan like gjerne være gutter som synes noe blir vanskelig, og gjerne vil hjem.

Konklusjon: Vær kjørbar!

4. Ikke send med ungdommen alkohol.

Benjaminsen: Noen foreldre sier de sender med dem et par flasker øl eller rusbrus, «så vet de hva de får i seg». Men foreldre må ikke glemme at de selv har vært kalv. De fleste har vært i foreldrenes barskap, og andre kan ha kjøpt alkohol til dem.

Konklusjon: Ikke vær «grei» og bidra med alkohol.

5. Ikke la dem ta på seg den dyreste jakka.

Benjaminsen: Politiet ser stadig oftere at guttegjenger nå kjører rundt på jakt etter alene-fester, og ikke alle har ærlige hensikter. Dyre jakker er blant det som kan bli stjålet. Fyrverkeri er populært blant ungdom. Rus og raketter hører ikke sammen i det hele tatt, men i fall det skulle skje uhell er det greit å ikke ha på seg det dyreste tøyet, slik at det blir ødelagt. Og tøyet de har på må være i stoff som ikke tar fyr.

Konklusjon: Ha en hånd med på valg av festantrekk og yttertøy.

6. Følg med ute - og ikke nøl med å ringe politiet.

Benjaminsen: Politiet kjører rundt nyttårsaften, men vi får ikke vært overalt og er avhengig av ansvarlige voksne. Ute i bydelene; vær en tydelig voksen. Det gjelder naboer også. Har du mistanke om at en fest er i ferd med å utarte eller ser noe som kan være uvettig bruk av fyrverkeri - ta en telefon til politiet, så vurderer vi om vi har mulighet til å dra dit.

Konklusjon: Vær «nabokjerring»!

LES OGSÅ: Sendte hjem elever fra vinterballet på Breidablikk

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken