Denne videoen fra Norges Bank går verden rundt. Se, le, syng med og lær!

Artikkelen er over 2 år gammel

Folk i hele verden vet nå at du og jeg kan betale med en torsk. Eller en seddel der den populære fisken svømmer rundt, da.

DEL

(Tønsbergs Blad) På begynnelsen av 80-tallet gjorde komikerne i KLM supersuksess med slageren «Torsken kommer». Hele Norge nynnet på den fengende låta, og fortsatt sitter teksten godt hos mange av oss.

Se video om seddelsikkerhet i slutten av saken

Nå har Norges Bank laget en ny musikkvideo, der komikerne Knut Lystad, Lars Mjøen og Jon Niklas Rønning har skrevet om den kjente sangen. «Torsken er vår venn, og nå er`n plutselig verdt 200 spenn!», synger gjengen. Iført klassisk gult oljeuhyre med sydvest og skikkelig vilt fiskerskjegg, danser de med hver sin torsk på dekket av en fiskerskøyte.

BAKGRUNN: Nå er det disse vi skal betale med

Betaler med bomull

Målet er å informere oss forbrukere om alle sikkerhetselementene som finnes i de nye sedlene, som er trykket på et papirmateriale blandet med bomull.

Men videoen er plukket opp av medier over hele verden. BBC har laget en nyhetsvideo av musikkvideoen, Quartz har bedt Norges Bank om en oversettelse av teksten i sangen, men fikk beskjed om at det var så mange norske kulturelle referanser at det nok ble umulig, The Times har omtalt saken her, mens Business Insider rapporterer at Norges Bank har laget en "«bisarr» musikkvideo for å feire de nye sedlene.

Kommer nye sedler i 2018 og 2019

Ifølge Norges Banks egne nettsider, har de brukt 20 millioner kroner på reklamekampanjen som skal opplyse oss om de nye sedlene. 100- og 200-lappen er gyldig fra 30. mai i år. 50-lappen og 500-lappen blir utgitt i slutten av 2018, mens den nye 1.000-kronerseddelen kommer i fjerde kvartal i 2019.

Slik ivaretas sikkerheten i 200-lappen

Merker for blinde og svaksynte: Langs kortendene er det trykket streker som blinde og svaksynte kan bruke til å skille valørene fra hverandre.

Følbart trykk: Hovedmotivet og flere detaljer på forsiden er trykket med kobbertrykk som er følbart.

Papirkvalitet: Sedlene er trykket på bomullspapir, som kjennes annerledes enn vanlig papir. Papiret har et smussavvisende belegg som gir en glatt overflate.

Sikkerhetstråd: Når du holder seddelen opp mot lyset, ser du sikkerhetstråden som en gjennomgående, mørk strek som er integrert i papiret. Teksten «NB» og valørtallet er lagt inn i tråden med liten skrift.

Vannmerke: Vannmerket i papiret blir synlig når du holder seddelen opp mot lyset. Vannmerket viser hodet på en lundefugl og valørtallet. Lundefuglmotivet benyttes på samtlige valører.

Flytende ring: Nede til venstre på 200-lappen kan du se et rektangel med en ring. Når du beveger seddelen i ulike retninger, ser det ut som ringen flyter, og du kan se et fargespill.

Ankerkjetting: Til høyre på seddelen kan du se en ankerkjetting som er integrert i papiret. Når du vipper på seddelen, ser det ut som kjettingen beveger seg

Artikkeltags