(Nettavisen)

Den viktige 3-månedersrenten i markedet har nå passert 4 prosent (se graf lenger ned). Vi må helt tilbake til årsskiftet 2008/2009 for å finne tilsvarende høye renter. Det er dårlig nytt for de som har lån.

Denne renten er svært viktig for boliglån som varierer i takt med markedsrentene. Renten sier mye om hva bankene må kjøpe inn penger for når de skal låne videre til kundene. De aller fleste med boliglån i Norge har renter som svinger med markedet. Og disse kundene kan nå regne med enda høyere renter enn fryktet.

– Hvis vi ser på forventningene i markedet, tilsier de tre renteøkninger til fra Norges Bank i 2023.

– Slår forventningene til, må norske boliglånstakere regne med en boliglånsrente på 6 prosent, advarer porteføljeforvalter Ole-Andreas Grendstadbakk hos fondsforvalteren Holberg overfor Nettavisen.

Norges Bank tilbyr bankene en innskuddsrente i dag på 3,25 prosent, styringsrenten. Boliglånsrentene ligger over tid 1,25-1,75 prosentpoeng over denne renten.

Reklame: Sjekk om du kan få lavere rente på boliglånet med Renteradar

Tallet i dag er 4 prosent

«Tallet i dag er 4», skriver Holberg i en kort oppdatering (se grafen under). Det spiller på renten i markedet.

Grafen viser blant annet den kraftige renteøkningen siden 2021, fra litt over 0 prosent. Samtidig har husholdningenes gjeld siden 2010 økt fra 1750 milliarder kroner til svimlende 4250 milliarder.

Fordelt på drøyt 4 millioner nordmenn over 18 år blir det 1 million i gjeld gjennomsnitt. Men noen har betydelig mer i gjeld, andre har ikke gjeld i det hele tatt.

– Boligformuen har også økt i dette tidsrommet. Men det er likevel interessant å se opp mot husholdningenes gjeld, sier Grendstadbakk.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i SpareBank 1 Markets advarte nylig om at norske husholdninger ligger i verdenstoppen i gjeld som andel av inntekten.

Garantert renteøkning

Norges Bank kommer med sin rentedom om to uker. Da settes garantert renten opp med nye 0,25 prosentpoeng til 3,50 prosent, ifølge økonomer. Spenningen er om det blir ytterligere en eller to økninger til.

Hvis det skjer, vil selv gunstige boliglån ligge på godt over 5 prosent. Ifølge en oversikt fra Smarte Penger lå en typisk boliglånsrente i 2008 på hele 7 prosent. Men rentenivået stupte under finanskrisen, og boliglånsrentene falt til 4 prosent i 2009.

DNB Markets peker på at rentene i markedet har steget med om lag 0,2 prosentpoeng på knappe tre uker.

Om lag halvparten av denne oppgangen skyldes dårligere likviditet. Mindre penger i markedet presser rentene opp.

Den andre halvdelen skyldes at ventede renteøkningene i juni og august nærmer seg. Norges Bank trodde i mars at de ville stoppe på en rente på 3,50 prosent. Økonomene venter at Norges Bank må justere opp til 3,75 prosent eller 4 prosent på rentemøtet 22. juni.