(Nettavisen)

Den frittalende investoren gjestet torsdag Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum i Nettavisens livestudio.

Spetalen er sterkt kritisk til hvordan partier på ytterste venstre har hyllet sosialisme i andre land. Rødt fikk på pukkelen.

Her tar Øystein Stray Spetalen et kraftfullt oppgjør med troen på et sosialistisk styresett:

- Du ser hva som skjer i Venezuela eller hva som skjedde i Øst-Europa. Det er historieløshet, og det er helt utrolig at de ikke blir stilt til veggs med forslagene deres, sa Spetalen.

Roste Venezuela

SV-leder Audun Lysbakken fikk også unngjelde.

- Hvis du går 15 år tilbake, sa Lysbakken at det beste som hadde skjedd det året, var den bolivianske revolusjonen i Venezuela. At makten skulle tilbake til folket, at man nasjonaliserte det statlige oljeselskapet der borte.

Men siden den gang har, ifølge Spetalen, oljeproduksjonen i Venezuela falt med 70 prosent, og landet er helt konkurs.

- Det er mye kriminalitet, ikke noe næringsliv og hyperinflasjon. Det var Lysbakkens idealsamfunn den gangen.

- Så du ser at idealsamfunnene til disse menneskene eksisterer ikke. Den menneskelige psyken og mentaliteten passer over tid ikke inn i Utopia-samfunnet.

Les også: Filleristes av Spetalen: Dette nektet avisen å publisere

Hevn

- Allikevel får SV kanskje 10 prosent av stemmene? spør Stavrum.

- Det jeg tror i dag, er at det er mange hevn-stemmere, mange som stemmer ut fra hevn. SVs viktigste budskap i dag er å ta de rike, det er slutt på de rikes tur, ikke hvordan vanlige folk skal få det bedre. De appellerer til misunnelse og til hevn.

Se Spetalen snakke om misunnelse og ønsket om å «ta» de rike:

- Det er litt som Adolf Hitler gjorde på 30-tallet i Tyskland, å ta jødene. De kontrollerte bankene, de kontrollerte næringslivet, og de kontrollerte kulturlivet. Årsaken til at du er holdt nede, er de rike, flinke jødene.

Spetalen sier det var hevn-stemmer Hitler var ute etter, fra folk som har falt igjennom i samfunnet.

Konfrontert med uttalelsene svarer Lysbakken at han er vant til at Spetalen kommer med desperate angrep på ham og SV og blir som regel i godt humør av det.

- Grunnen til at han bruker så mye tid på dette, er at han vet at SV mener alvor når vi sier at skattefesten for de rike er over, og at vi kan få makt til å sørge for mer rettferdig fordeling i Norge. Når Spetalen angriper SV, viser det bare at vi er på offensiven.

- Så må jeg si at han denne gangen synker ned til et usedvanlig lavt nivå. Alle vet at en som prøver å vinne en debatt ved å trekke fram Hitler har tapt. Det går ikke an å ta Spetalen seriøst når han må ty til slike argumenter, er det klare svaret fra SV-lederen.

Urettferdig

Investoren mener det farlige i dag i samfunnet, er de sosiale mediene, at det er veldig lett å bli påvirket av disse.

- Man har lett for å tro at man blir urettferdig behandlet. Folk tror det er en annen verden enn det den er. Misunnelsen går veldig fort opp blant de som har falt igjennom den sosiale og materialistiske verden.

Spetalen raljerte også med at du kan gå rundt i Oslo i dag og se på alle kaffelatte-barene. Der sitter det voksne mennesker fra 30-50 år på kaffebaren hele dagen.

- Det er folk som ikke har et yrke, som ikke har noe å gå til.

Ros til Støre

Spetalen betegner derimot AP-leder Jonas Gahr Støre som en intelligent mann.

- Han vet som hva som rører seg i næringslivet, og at Norge er avhengig av et privat næringsliv. I Norge har vi vært heldige som har hatt Arbeiderpartiet som styringsparti på 70-tallet, ved at staten har kontroll på de store og viktige selskapene.

- Vi må ha en kapitalisme under statlig kontroll, understreker Spetalen i intervjuet.

Se hele intervjuet med Øystein Stray Spetalen her: