(Nettavisen)

(Saken er oppdatert med nye kommentarer etter publisering).

Finansavisen skriver at investoren er rasende etter at noen har opprettet Twitter-profilen «Øystein Spray Petalen» (se skjermdump under). Med andre ord er investorens navn parodiert, og brukeren understreker at profilen er parodi med snev av alvor. Den nye kontoen ble opprettet i september, og i løpet av denne tiden har brukeren nesten fått 2000 følgere.

– Jeg tåler ironi, men når du går på familien min, da skal jeg love deg støy, starter Spetalen overfor Finansavisen.

– Men når du stjeler bilder fra lukkede Instagram-kontoer, fra min kone og mine barn, da blir det bråk, fortsetter han, og lover:

- Du har jaktet meg, men nå jakter jeg deg. Jeg kommer til å finne ut hvem du er, sier investoren. Trusselen har tydeligvis hjulpet, for når man nå trykker på lenken, er kontoen fjernet.

Spetalen lovet tidligere i dag å bruke sine egne metoder for å identifisere vedkommende, men lovet å holde seg innenfor lov. Han var likevel klar på hva som ventet vedkommende:

Les også: Øystein Stray Spetalen advarer grønne investorer: – De vil tape alle pengene sine

Ubehagelig

– Du har én mulighet, og det er gjennom dagen. Om ikke skal jeg love deg at du opplever meget ubehagelige overraskelser fremover. Du har angrepet min familie, og det går ikke ustraffet hen, sier en rasende investor til Finansavisen.

I den falske profilen ironiseres det blant annet over at folk som ikke har et yrke, er på kafé. Ironien spiller på Spetalens uttalelser til Nettavisen for snaue to måneder siden.

Spetalen raljerte da med at du kan gå rundt i Oslo i dag og se på alle kaffelatte-barene. Der sitter det voksne mennesker fra 30-50 år på kaffebaren hele dagen.

- Det er folk som ikke har et yrke, som ikke har noe å gå til.

Les også: Filleristes av Spetalen: Dette nektet avisen å publisere

Ikke straffbart, men...

Twitter-kontoen er altså fjernet. Men hva hadde vedkommende risikert om kontoen hadde blitt stående? Nettavisen har forelagt problemstillingen for en av Norges fremste eksperter på jus og sosiale medier, advokat Jon Wessel-Aas i Lund § Co

Han viser til at straffelovens paragraf 202 gjør det straffbart å opptre med en annens identitet eller en identitet som er lett å forveksle med en annens. Men det gjelder dersom det gjøres for å oppnå uberettiget vinning eller påføre en annen tap eller ulempe.

- Den bestemmelsen vil ikke ramme en åpenbar parodikonto som for eksempel den aktuelle Twitter-kontoen, der det fremstår som nokså åpenbart at det ikke er Øystein Stray Spetalens egen konto, skriver Wessel-Aas i en e-post til Nettavisen. Det er likevel ikke fritt frem.

Les også: Facebook-marerittet: - Noe jeg tror vi aldri noensinne har sett før

Erstatning

Wessel-Aas skriver at å bruke en annens personbilde på den måten, uten samtykke fra vedkommende, kan i seg selv være både erstatningsbetingende og straffbart etter åndsverksloven paragraf 104.

Men her må det også skje en avveining mot ytringsfriheten, som kan beskytte retten til parodi og satire rettet mot personer som selv har en fremtredende rolle i offentligheten. Forutsetningen er at det også fokuseres på vedkommendes offentlige rolle.

Men Spetalen også kraftig på at den aktuelle kontoen også omtalte hans privat- og familielov. Den falske brukeren delte bilder av Spetalens familiemedlemmer, og det vil ifølge Wessel-Aas seg selv både kunne krenke deres rett til vern av eget personbilde. I tillegg kan det stride mot fotografens rett til utnyttelse av fotografiet.

- Avhengig av hvor langt en slik konto går i å forfølge den som parodieres og vedkommendes familiemedlemmer, vil også straffeloven paragraf 266 om hensynsløs atferd være aktuell, skriver juseksperten.

Hitler-sammenlikning

I det samme intervjuet med Nettavisen hamret Stray Spetalen løs på venstresiden og trakk paralleller til Nazi-Tyskland. Han tror det er mange hevn-stemmere i Norge, mange som stemmer ut fra hevn.

Ifølge Spetalen er SVs viktigste budskap i dag å ta de rike, det er slutt på de rikes tur, ikke hvordan vanlige folk skal få det bedre. De appellerer til misunnelse og til hevn.

- Det er litt som Adolf Hitler gjorde på 30-tallet i Tyskland, å ta jødene. De kontrollerte bankene, de kontrollerte næringslivet, og de kontrollerte kulturlivet. Årsaken til at du er holdt nede, er de rike, flinke jødene.

Les også: Øystein Stray Spetalen mener Erna Solberg har skjult formue på 20 millioner: - Ikke spesielt gunstig

Desperat

Uttalelsen fikk SV-leder Audun Lysbakken til å reagere kraftig. Konfrontert med uttalelsene svare Lysbakken at han er vant til at Spetalen kommer med desperate angrep på ham og SV og blir som regel i godt humør av dette

- Grunnen til at han bruker så mye tid på dette, er at han vet at SV mener alvor når vi sier at skattefesten for de rike er over, og at vi kan få makt til å sørge for mer rettferdig fordeling i Norge. Når Spetalen angriper SV, viser det bare at vi er på offensiven.