Om alle i verden brukte like mye ressurser som i Europa, ville man trenge 2,8 jordkloder for å dekke forbruket. Er det verdt det?

Av

Hva skal vi leve av etter krisen? Vi lever fortsatt i en unntakstilstand, og vi vet ikke hvor lenge den vil vare. Men vi vet at når den er over, skal vi fortsatt leve av noe. Vi håper dette noe er bærekraftig næringsvirksomhet.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Da er det viktig at myndigheter på alle nivåer ser viktigheten av å stimulere de små selskapene og gründerne som jobber fram bærekraftige løsninger for fremtidens markeder.

Å stimulere til innovasjon og investere i kompetanse for fremtiden, kan være den smarteste skadebegrensningen man kan gjøre nå.

Tenkepause

Akkurat nå jobber bekymrede næringslivsledere med å redde arbeidsplasser, slik at folk skal kunne skaffe mat på bordet og betjene lånene sine. Samtidig er mange kloke hoder opptatt av å bruke tiden til å se hva vi kan lære av situasjonen. Vi har fått tid til å tenke. Hvor vil jeg og min bedrift være om to uker, om to år? Denne tiden med unntakstilstand kan være en tid som løfter innovasjon, kompetanseutvikling og nye næringer fram.

På Gründeriet i Sandefjord blir våre egne gründere nå mer kreative, innovative og løsningsorienterte. Noen utvikler digitale forretningsmodeller og lager onlinekurs for å nå ut til kundene. De tilpasser seg tiden med stort mot. Her på Gründeriet er vi «tett på» hverandre gjennom nettmøter og webinarer, og er mer digitalt til stede enn noen gang før.

Det er mange sandefjordinger som går med gründerdrømmen i lomma, som nå tar kontakt med Gründeriet, for å bli en del av vårt unike miljø. Kanskje det nå er tid for å virkeliggjøre drømmen om å starte opp for seg selv? Til å benytte tiden til å gripe nye muligheter?

Veivalg

Hvordan vi stimulerer til økt innovasjon og hvilke nyskapningsbedrifter vi støtter er avgjørende. Vi kan bruke denne tiden til å ta et veivalg. Ifølge Global Footprint Network startet overforbruksdagen i 2019 den 29. juli. I 1993 hadde vi brukt opp jordens ressurser 21. oktober. Dagen kommer tidligere for hvert år. Vi forsyner oss for kraftig av naturen, samtidig som klimaendringer, forurensing og arealbruk legger et enda sterkere press på artene.

Norge ligger dårlig an, på 19. plass av 134 land som er med i undersøkelsen. Om alle i verden brukte like mye ressurser som i Europa, ville man trenge 2,8 jordkloder for å dekke forbruket. Er det verdt det? Er det mulig å leve et godt liv uten å bruke flere jordkloder for å få det til?

Grønt nettverk

Tiden er inne for å vri investeringene mot miljøvennlig næringsvirksomhet. Sandefjord Næringsforening etablerte i fjor høst Green Network, med gründerbedriften Evig Grønn AS som faglig ansvarlig. Nettverket samler næringslivsledere fra hele Vestfold til samlinger der formålet er å koble dem som vil noe med dem som kan noe. Temaene spenner fra solceller på næringsbygg og klimavennlig transport til miljøsertifisering og reduksjon av klimarisiko. Green Network fokuserer på bærekraftige tiltak som lønner seg, både for omdømmet, konkurransekraften og bunnlinja. Samlingene er åpne for alle, og har mottatt økonomisk støtte fra tidligere Vestfold fylkeskommune.

Ambisiøse politikere

Sandefjord er en næringsvennlig kommune, og samarbeidet med næringslivet er viktig for å nå kommunens egne mål i Kommunedelplan for klima og energi og Strategisk næringsplan. Kommunen skal være pådriver for utvikling av klimavennlig teknologi og næringsvirksomhet, og legge til rette for det grønne skiftet gjennom samarbeid med virksomheter og kunnskapsmiljø.

Den nye Vestfold og Telemark fylkeskommune har også hårete mål for sin satsing på et bærekraftig næringsliv. Fylkeskommunen ønsker blant annet å bidra til at offentlige og private virksomhetsledere skal fokusere på nye grønne markeder, innovasjon og nye forretningsmodeller som bedre utnytter mulighetsrommet i det grønne skiftet.

Det er hardt og brutalt å oppleve at livsverket ikke klarer seg gjennom uker og måneder med unntakstilstand. Her står gründermiljøene og næringsforeningene i førstelinjetjenesten. Sandefjord Næringsforening og Gründeriet er klare til å bidra som viktige verktøy i omstillingen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.