Onsdag blir det flyalarm – nå kan enda flere bli varslet

ALARM: Folk er vant til å høre disse fra tid til annen, i alle fall dersom man bor i en by. Men hva med de som ikke kan høre?

ALARM: Folk er vant til å høre disse fra tid til annen, i alle fall dersom man bor i en by. Men hva med de som ikke kan høre? Foto:

Nei, det er ikke fordi de har tenkt å skru opp volumet.

DEL

(SANDEFJORD/Gjengangeren): Det er lett å tro at ved å varsle via lyd, vil de fleste av oss få med seg flyalarmen. Det er ikke riktig. Tall fra Helsedirektoratet viser at 14.5 prosent av landets befolkning er betydelig hørselshemmet.

Dette innebærer at nærmere 700.000 nordmenn vil kunne gå glipp av samfunnskritisk varsling, som flyalarmen er. Tallene vil stige i tiden framover.

Den 10. juni vil flyalarmen være tilgjengelig som varsling på mobiltelefon for dem som ønsker et supplement til den lydbaserte varslingen. Varsling på mobiltelefonen gir hørselshemmede taktil (vibrering) og visuell varsling, noe brukergruppen er avhengig av.

Utviklet i Vestfold

Bak tjenesten står Sandefjordselskapet Flexilarm AS, som med tillatelse fra DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap), har utviklet applikasjonen Flexilarm som kan lastes ned gratis på Google Play og i App Store. Applikasjonen er tilgjengelig for alle som ønsker et supplement til den auditive varslingen.

– Hørselshemmede har behov for visuell og taktil varsling, dette får de ofte via hjelpemidler til bruk i det private rom. Men i det offentlige rom, blir de ofte ekskludert, eller glemt, sier Robert Skarsbakk, daglig leder i Flexilarm.

Døve foreldre

– Varsling via mobiltelefon er et nyttig supplement, fordi det kan brukes til langt flere typer hendelser som også hørselshemmede trenger å motta på lik linje med hørende, som for eksempel brann og evakuering. Informasjonen som avleveres kan også være mer detaljert, og man kan avgrense varslingsområdet, utdyper Skarsbakk.

Robert Skarsbakk vokste selv opp med døve foreldre og har kjent på kroppen de utfordringer hørselshemmede står ovenfor når det gjelder å kunne motta viktig informasjon i det offentlige rom. Informasjon som ofte blir gitt via lyd.

Kommunikasjonsrådgiver i Norges Døveforbund, Linda Kvaksrud Hansen er positiv:

– Denne løsningen er uhyre viktig for en stor gruppe mennesker, som ofte blir ekskludert fra å motta kritisk samfunnsinformasjon. Dette har vært en kampsak for hørselshemmede i en årrekke. Det blir ofte tatt for gitt at publikum får med seg informasjon basert på lyd.

GRÜNDER: Daglig leder i Flexilarm, Robert Skarsbakk har stor tro på den nye løsningen.

GRÜNDER: Daglig leder i Flexilarm, Robert Skarsbakk har stor tro på den nye løsningen. Foto:


Artikkeltags