På tide at Høyresiden legger deres feilslåtte økonomiske politikk nederst i en mørk skuff, der den hører hjemme.

Av

Skattekutt for de rike skaper verken økonomisk vekst eller redusert arbeidsledighet. Men det gjør de rike enda rikere.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.David Hope og Julian Limberg viser i stor, internasjonal studie som kom nå i desember at det ikke er hold i argumenter om at skattekutt for de rike har «dynamiske effekter» som skaper vekst i økonomien.

I rapporten sier de at:

“[...] store skattelettelser for de rike øker den øveste 1% andelen av nasjonalinntekten før skatt i årene etter reformen. Effektenes størrelse er betydelig; i gjennomsnitt fører hver større reform til en økning i topp 1% andel av nasjonalinntekten før skatt på 0,8 prosentpoeng. Resultatene viser også at den økonomiske ytelsen, målt ved real BNP per innbygger og arbeidsledigheten, ikke er vesentlig påvirket av store skattelettelser for de rike. De estimerte effektene for disse variablene kan ikke skilles fra null. ”

Kan ikke skilles fra null. De klarer oppriktig talt ikke å se noen effekt av skattelettelsene på økonomisk vekst eller redusert arbeidsledighet til tross for de enorme pengene som har blitt brukt på slike skattelettelser. I 50 år har økonomisk vekst og redusert arbeidsledighet blitt holdt frem som gulrot for velgere, men det forflytter seg alltid vekk som en luftslott, det skal alltid bare litt mer skattekutt til de rikeste til.

Skattekutt for de rike skaper verken økonomisk vekst eller redusert arbeidsledighet. Det gjør de rike rikere og svekker fellesskapet for verdier som svekker velferden. Forestill deg hvilket Norge vi hadde levd i hvis disse 50 årene med skattelettelser ikke hadde skjedd, hvis vi hadde brukt mer penger på velferd, hvor mange eldre hadde ikke sluppet å dø alene, hvor mange barn hadde ikke hatt en bedre oppvekst. Hvor mye hadde vi ikke kunne satset på forebygging med tanke på helse, selvmord, kriminalitet og mye mer. Vi kunne ha kommet mye lengre i klimasatsningen, hatt et grønnere og varmere samfunn.

Tenk på dette neste gang det blir sagt at man ikke har råd til å gi skolebarn en fullverdig leirskole, at man ikke har råd til varm mat på skolen, at man ikke har råd til flere ansatte i helse og omsorg. Vi hadde nok også brukt noe av verdiene på innovasjon og skapt nye arbeidsplasser og ny industri og dermed fått til akkurat det skattekuttene ikke gjorde. Luftslottet kunne ha vært ekte.

Skattekutt for de rike skaper verken økonomisk vekst eller redusert arbeidsledighet. Kun de rike blir rikere.

Kilde: David Hope, Julian Limberg (2020) "The Economic Consequences of Major Tax Cuts for the Rich"

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.