Gå til sidens hovedinnhold

Per (71) og førerhunden Emmet ble nesten meid ned i trafikken: – Jeg ber bilister om å ta mer hensyn

Førerhunden kan ikke trafikkregler, han er bare opplært til å lede meg trygt fram.

For abonnenter

– Jeg føler meg utrygg i trafikken, sier sterkt svaksynte Per Werner Larsen. Han har merket seg at en stadig større trafikkmengde kombinert med mer stress og uvøren kjøring blant bilister skaper farlige trafikksituasjoner. Han husker spesielt en episode:

– En bilist var opptatt med mobiltelefon og kaffekoppen – mens han kjørte. Hadde jeg ikke til alt hell hatt med en instruktør som fikk stoppet meg så hadde jeg og hunden blitt kjørt rett ned. Da ble jeg overrasket og redd, sier han.

En fersk undersøkelse viser at trafikkbildet har endret seg og at det har blitt mer krevende for blinde og svaksynte i alle aldre og ferdes i trafikken.

LES OGSÅ: 679 karantenegjester forrige helg. – På det meste har frokostgjengen på Park laget 1.000 matposer i døgnet

Vær tålmodig i trafikken

– Ser du en førerhund i trafikken så oppfør deg på samme måte som om det er en treåring som er ute og springer i gata, sier Per.

Førerhunden Emmet er opplært til å gå på Pers kommando.

– Jeg ser jo ikke, og må stole på Emmet når han leder meg. Jeg skulle ønske at bilister var mer tålmodige, viste mer hensyn og forståelse slik at vi unngår å oppleve utrygge situasjoner, sier han og legger til at de aller fleste er veldig flinke og hensynsfulle i trafikken.

Hunden ga Per friheten tilbake

Per kunne knapt bevege seg utenfor hjemmet sitt i fem år uten ledsager. Redningen ble en førerhund, sier han.

– Det var helt fantastisk å få Emmet, ja en befrielse, sier han.

I dag går Per ut så ofte han kan og kommer seg rundt takket være sin trygge, lojale og hengivne ledsager.

Hunden gjør det mulig for Per å leve et aktivt pensjonistliv. Hunden har gitt ham tilbake friheten slik at han har blitt mer selvhjulpen etter at han fikk den svarte labradoren og førerhunden Emmet for fem år siden.

Førerhundens dag markeres 28. april. Blindeforbundet setter søkelyset på trygghet i trafikken for 300 førerhundbrukere landet rundt. I Sandefjord er det syv brukere og i Vestfold 30.

Les også

– Da kjører vi i gang hele bøtteballetten!

Kommentarer til denne saken