– En ære å få jobbe med Johnny Depp

Godt samarbeid: – Johnny Depp er et unikum, mener Joachim Rønning (til venstre) og Espen Sandberg om stjernen.  FOTO: DISNEY

Godt samarbeid: – Johnny Depp er et unikum, mener Joachim Rønning (til venstre) og Espen Sandberg om stjernen. FOTO: DISNEY

Artikkelen er over 3 år gammel

Barndomskameratene Joachim Rønning og Espen Sandberg fra Sandefjord regisserer ny Pirates of the Caribbean-film til en prislapp på svimlende 2,4 milliarder kroner.

DEL

– Noen av de beste stundene under innspillingen var da vi jobbet med dialogene sammen med Johnny Depp. Da var det definitivt en sånn «Wow, vi sitter faktisk her sammen med kaptein Jack Sparrow»-følelse.

Sandefjordingen Joachim Rønning (43) har akkurat returnert fra Australia.

Der har han, sammen med barndomskamerat og regissørkollega Espen Sandberg (44), i nesten sju måneder ledet innspillingen av Hollywood-storsatsingen «Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales».

Det femte kapitlet om piratkapteinen Jack Sparrow er en av tidenes dyreste filmproduksjoner. Med en prislapp på rundt 2,4 milliarder norske kroner, har Rønning og Sandberg summer å forholde seg til som nesten tilsvarer Sandefjord kommunes årsbudsjett.

Store forventninger

– Med så store summer er det klart det er store forventninger hos Disney-konsernet, men forventningspress er bare sunt. Det krever selvsagt grundige forberedelser. Som regissører må vi hele tiden vite hva vi vil, sier Rønning.

Den nye «Pirates»-filmen er det største suksessduoen fra Sandefjord så langt har vært involvert i. De fire tidligere filmene i serien, regissert av andre, har totalt spilt inn over 21 milliarder kroner på kino verden over. I tillegg kommer inntekter fra blant annet DVD-salg.

Den nye filmen, som etter planen har premiere sommeren 2017, har stjerner som Johnny Depp, Orlando Bloom, Javier Bardem og Geoffrey Rush på rollelista.

– slik gjør du det, johnny: Joachim Rønning (t.h.) instruerer Johnny Depp under innspillingen av den femte «Pirates of the Caribbean»-filmen. FOTO: DISNEY

– slik gjør du det, johnny: Joachim Rønning (t.h.) instruerer Johnny Depp under innspillingen av den femte «Pirates of the Caribbean»-filmen. FOTO: DISNEY

– Vi har vist at vi mestrer et så stort prosjekt. Det har vært en enorm produksjon, og på det meste var 2.000 personer involvert. Men vi holdt oss til budsjettet og tidsplanen, og nå er vi blant de 10–20 toppregissørene i Hollywood. Det merker vi blant annet på manusene vi får tilsendt, sier Rønning.

Hardkjør

Tirsdag returnerte han og Sandberg fra Australia. De to legger ikke skjul på at det har vært intense måneder, med arbeidsdager på 15–16 timer.

– Det har vært ekstremt komplisert, utfordrende og spennende. Elleve skip, mange skuespillere og en mengde innspillingssteder er brukt, forteller Sandberg om en av tidenes største og dyreste filmproduksjoner.

– Det har vært et hardkjør, også fysisk, legger Rønning til.

– Derfor skal det bli godt med ferie i Sandefjord. Du blir helt tom etter å ha jobbet så mye. Så nå trenger jeg litt tid på at «ta inn» inntrykkene før klippingen og redigeringen tar til.

Vi er fra en bitte liten by, men har alltid hatt tro på oss selv og ikke vært redde for å tenke «vi er flinke regissører». Vi har grepet sjanser, og det har ført oss dit vi er nå.

Joachim Rønning

De to sier de har en svært god følelse etter innspillingen.

– Vi har fått til det vi ville, og tilbakemeldingene fra skuespillerne og Disney har vært svært positive, sier Sandberg.

– Det Disney kjøper gjennom valg av regi, er et merke og en stil. Det ble vi oppfordret til, og jeg mener vi har lyktes med å videreføre og utvikle «Pirates».

Etter å ha fått roet seg ned med et par ukers ferie, går Rønning og Sandberg i gang med klipping og etterarbeid. Det arbeidet vil ta minimum ett år.

Godt samarbeid

– Hollywood-eventyr som dette er en filmsjanger som vi vokste opp med og som vi elsker. Nå jobber vi med folk i toppsjiktet i verden, både når det gjelder skuespillere og stab, og det har vært en fantastisk erfaring, sier Joachim Rønning.

Regissørene er svært imponert over Johnny Depp.

– En intelligent og morsom fyr, og et unikum som skuespiller. Det er en ære å få jobbe med ham, sier Sandberg.

– Han er et fantastisk varmt og flott menneske. Og Johnny er rett og slett et komisk geni, supplerer Rønning.

52-årige Depp samarbeidet tett med de to sandefjordingene under innspillingen.

– Han liker å bli utfordret kreativt, og vi startet vanligvis dagene i sminkerommet hans, der vi jobbet med dialogene. Depp tar instruks, som skuespiller vil han ha det, men han åpner også for samarbeid. Plutselig satt vi der med «Jack Sparrow» foran oss, sier Rønning.

PÅ OSCAR-UTDELING:  I 2013 ble Espen Sandberg og Joachim Rønnings «Kon-Tiki» Oscar-nominert. FOTO: PRIVAT

PÅ OSCAR-UTDELING: I 2013 ble Espen Sandberg og Joachim Rønnings «Kon-Tiki» Oscar-nominert. FOTO: PRIVAT

De to barndomskameratene har laget noen av norgeshistoriens mest populære spillefilmer, blitt Oscar-nominert og har fått innpass i Hollywood.

– Mye har skjedd siden vi løp rundt i Preståsen med videokamera, sier Rønning med et smil.

– Vi er fra en bitte liten by, men har alltid hatt tro på oss selv og ikke vært redde for å tenke «vi er flinke regissører». Vi har grepet sjanser, og det har ført oss dit vi er nå.

Artikkeltags