Tiltalt for grove trusler: – Våpenet skulle brukes i sextreff

Den 38 år gamle Sarpsborg-mannen er tiltalt for grove trusler etter det væpnede nakenstundte i Buskerud i november 2016. I dag møtte han i Drammen tingrett. Foto: Skjermdump/Facebook

Den 38 år gamle Sarpsborg-mannen er tiltalt for grove trusler etter det væpnede nakenstundte i Buskerud i november 2016. I dag møtte han i Drammen tingrett. Foto: Skjermdump/Facebook Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Kledde seg naken og skulle stoppe biler.

DEL

(Østlands-Posten) En 38 år gammel mann fra Østfold og en 39 år gammel kvinne fra Drammen sitter på tiltalebenken i Drammen tingrett, tiltalt for å ha framsatt grove trusler mot flere forbipasserende i forbindelse med nakenstuntet som skjedde på fylkesvei 319 i retning Sande i Vestfold ved avkjøringen fra E18 om ettermiddagen søndag 27. november 2016, skriver DT.

Bakgrunnen for tiltalen er at mannen i november 2016 forsøkte å stanse biler i Hanekleiva i Sande, med det som så ut som et automatvåpen i hånden.

Sexlek

I retten i dag kom det fram at de to - pluss en mann bosatt i Oslo - hadde planlagt en sexfest denne helgen i november.

– Vi avtalte fem dager før festen at vi skulle møtes og ha et sextreff, der vi skulle spille et skuespill. Jeg tok med uniform og et lekegevær jeg hadde kjøpt i Sverige som skulle brukes i skuespillet, fortalte den tiltalte mannen i retten.

Østfoldmannen tok med seg campingvognen, plukket opp de to andre på veien, før de slo seg ned i en busslomme langs Hanekleiva.

I retten forklarte de tiltalte at de skulle treffe Oslo-mannen for å leke grensevakter, slik at mannen kunne arrestere de to tiltalte. De beskrev det hele som et skuespill.

Saken fortsetter under bildet

AKSJON: Det var et massivt oppbud med bevæpnet politi i Sande under pågripelsen.

AKSJON: Det var et massivt oppbud med bevæpnet politi i Sande under pågripelsen. Foto:

I løpet av lørdagen drakk de tre tett, og sendte festingen live til en gruppe med over 6000 medlemmer på Facebook. Dagen etter fortsatte festingen, og utpå ettermiddagen forklarer de tiltalte at de bestemte seg for å fortsette livesendingen - denne gang ute i veien.

Østfoldmannen kledde seg naken, og tok med seg softgun-geværet ut i veien.

Ifølge tiltalen, som ble tatt ut av Statsadvokatene i Vestfold, Telemark og Buskerud i fjor høst,  sto 38-åringen og drammenskvinnen ute i og ved kjørefeltet.

Der forsøkte han å stanse forbikjørende biler, samtidig som kvinnen filmet og sende live på Facebook, skriver DT.

Saken fortsetter under bildet

Flere varslet politiet

Ingen biler stoppet for mannen, men flere ringte politiet og varslet om situasjonen.

Den første politimannen som kom fram til stedet kjørte i sivil, og passerte mannen. Han tok oppstilling bak en sving, ba om forsterkninger og sperret trafikken. Han fortalte i retten at han oppfattet situasjonen svært truende. I mørket klarte han ikke å se om våpenet var ekte, og håndterte situasjonen som om det skulle være et ekte våpen.

– Jeg oppfattet dette som en svært truende og skremmende situasjon, sa politibetjenten.

Politiet rykket ut med store styrker, blant annet med to pansrede politibiler og helikopter. Alle politifolkene var tungt bevæpnet.

Da patruljen som pågrep mannen kom til stedet, ble mannen bedt om å legge seg ned i veien og skyve våpenet unna - noe han gjorde. Han var da kledd i en kamuflasjeuniform og finlandshette.

En av politimennene som prgrep ham fortalte i retten at politiet ikke ble truet av mannen, og at han holdt våpenet i venstre hånd ut fra kroppen.

Bare tull

I politibilen på vei fra stedet, ble mannen oppfattet som glad og fornøyd, og skjønte ikke at det var noe vits i å lage så mye oppstyr på grunn av noen skøyerstreker.

I retten forteller begge de tiltalte at det hele var ment som å være underholdning og gøy. De innrømmet å ha drukket tett, og forklarte det hele med «fyllerør».

Da det ble tatt blodprøver av mannen fem timer etter hendelsen, hadde han en promille på 2,1, i tillegg til at det ble funnet medikamenter i prøven hans.

I ettertid innrømmer de at dette ikke var et særlig gjennomtenkt opplegg, og at de ser at oppførselen kan har virket skremmende på noen.

To bilister som passerte stedet før politiet kom fortalte i retten at de ikke følte seg truet av mannen, men at de ble provosert av ham. De ringte begge politiet og meldte fra, fordi de mente andre kunne føle seg truet.

Ingen av de to erkjenner straffskyld.

Mannens forsvarer. Harald Ottersen, sier til Drammens Tidende at hans klient var så engasjert i filmingen og skuespillet at han ikke tenkte over at dette kunne oppfattes som truende.

Rus ingen unnskyldning

Aktor, politiadvokat Cathrine Thiis-Evensen, mener at de tiltalte bør ha skjønt at oppførselen var skremmende og kunne virke truende, og at selvpåført rus ikke er fritar de tiltalte for skyld.

– De har både i avhør og i retten sagt at de forstår at dette kunne være truende, og jeg mener at det burde de også forstått på tidspunktet da hendelsen skjedde.

Artikkeltags