Gå til sidens hovedinnhold

Politikerlønninger enda en gang

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nok en gang har Vestfold og Telemark fylkesting behandlet godtgjøringsreglementet for politikere. Det betyr at fylkestinget igjen hadde en anledning til å justere ned egne godtgjøringer for å øke tilliten til politikerne og frigjøre penger til tjenesteyting i fylket. Dessverre må vi vedkjenne at det ikke skjedde denne gangen heller.

Vi som skriver dette innlegget er ikke alltid enige om alt av politikk, men i denne saken danner vi en bred politisk allianse, for å redusere godtgjøringene. Og det er ikke første gang. Også for halvannet år siden var det Rødt, MDG og FrP som med hele sin gruppe av fylkestingspolitikere stemte for å redusere politikerlønningene. Det er det mange grunner til, men det er spesielt to ting som er viktige for oss: først, godtgjøringene er i dag omtrent dobbelt så høye som en gjennomsnittsinntekt i Norge og fylkespolitikere har hatt en lønnsvekst langt over snittet de siste ti årene. Det skaper en avstand mellom politikere og innbyggere som vi tror reduserer tilliten til politikerne. Dernest, og minst like viktig, en reduksjon i godtgjøringene frigjør penger som kan brukes på et bedre tilbud til innbyggerne i fylkeskommunen.

For all del, å være politiker innebærer mye ekstraarbeid, mengder med sakspapirer, kveldsjobbing og mye ansvar. Det er forståelig at noe av dette må kompenseres med godtgjøringer. Det tok våre tre partier høyde for da vi foreslo at utgangspunktet for godtgjøringer skulle være omtrent 800 000,- og ikke rett oppunder millionen som det er nå. Et relativt raust forslag synes vi, der vi reelt håpet at det var realistisk og mulig, å få med seg flere andre partier. I tillegg foreslo vi noen andre reduksjoner, som færre måneder med etterlønn og lavere godtgjøringer for enkeltmøter. I sum har vi regnet ut at en slik reduksjon, som fortsatt vil innebære en relativt raus godtgjøring sammenlignet med for eksempel en gjennomsnittslønn, ja det kan spare fylkeskommunen for omtrent 4 millioner kroner årlig. Med tanke på at forrige budsjettforslag la opp til å kutte flere linjer på videregående for å spare årlige summer rundt 600 000,- så vil vårt forslag kunne forbedre fylkeskommunens økonomi, og kanskje bedre fremtidig tjenestetilbud.

Vi kan jo gjøre tankeøvelse og se om vi finner god bruk av 4 millioner kroner? Vi kunne tenkt oss å ansette noen flere årsverk med helsesykepleiere eller miljøarbeidere på de videregående skolene. Eller hva med å bruke 4 millioner på å bygge gang- og sykkelveier slik at barn og unge får en tryggere skolevei? Kanskje du daglig kjører på en sliten fylkesvei som hadde hatt godt av 4 millioner til ekstra asfaltering? Et annet alternativt er å bruke pengene på å sette opp noen ekstra bussavganger, eller spart opp summen over noen år og gradvis investere i nye og tryggere busser? For ikke å snakke om hvor mye 4 millioner kroner hadde monnet som tilskudd til kulturlivet, frivilligheten eller idretten.

Dessverre ble det ikke sånn nå. Våre tre partier sto alene om å stemme for en reduksjon i fylkestingsmøtet tirsdag. Mange partier har signalisert at de ønsker å redusere godtgjøringene, deriblant Arbeiderpartiet og SV. Det var bare ikke riktig tidspunkt akkurat nå. Vi håper de står ved sine ord, for Rødt, MDG og FrP er villige til å foreslå dette ved hver eneste korsvei fremover.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.