– Hvis du er rusmisbruker, og er motivert for et bestemt behandlingssted, da bør du få lov til å dra dit

VIL KUNNE VELGE: Leder i Vestfold Unge Høyre Alexandria Elboe Gogstad vil ha muligheten til å velge behandlingstilbud.

VIL KUNNE VELGE: Leder i Vestfold Unge Høyre Alexandria Elboe Gogstad vil ha muligheten til å velge behandlingstilbud. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Vestfold Unge Høyres Alexandria Elboe Gogstad er opptatt av at alle fritt skal få velge behandlingssted.

DEL

(Tønsbergs Blad) Over 800 vestfoldinger har benyttet seg av fritt behandlingsvalg siden det ble innført i 2015. Dermed er Vestfold det fylket der flest pasienter har benyttet seg av ordningen. Fritt behandlingsvalg erstatter og utvider ordningen fritt sykehusvalg.

–  Fritt behandlingsvalg sikrer pasienten valgfrihet og raskere behandling. Ordningen gir flere ulike foretak muligheten til å yte hjelp og behandling av pasienter, både private, ideelle og offentlige. Det viktigste er at pasienter får hjelpen de trenger og ønsker, ikke hvilken aktør som tilbyr tjenesten, sier Alexandria Elboe Gogstad, som er leder i Vestfold Unge Høyre.

Ap, SV og Sp sier nei

Arbeiderpartiet, SV og Sp ønsker ikke å videreføre ordningen med fritt behandlingsvalg, og vil heller utvikle ordningen fritt sykehusvalg, som gir valg mellom alle offentlige institusjoner og ideelle og private aktører som har avtale med et helseforetak.

Innvendingene mot fritt behandlingsvalg er at ordningen gir nær sagt alle foretak muligheten til å tilby helsetjenester, selv om de er frikoblet fra helseforetakene. Det kan gjøre det vanskeligere for helsevesenet å drive planlegging og skaffe oversikt over hva som trengs av helsetilbud.

For Vestfold Unge Høyre-lederen er valgfriheten det vesentlige i ordningen som hun forsvarer.

–  Valgfrihet for pasientene må være grunnleggende i en godt offentlig helsesystem. Med denne ordningen sikrer vi oss viktig spisskompetanse og et variert tilbud. Valgfrihet sprer makt i helsevesenet. Vi må respektere at vi er forskjellige, og at vi kan ønske forskjellige tjenester. Hvis man blir alvorlig syk er det viktig å kunne velge hvor man ønsker å bli behandlet, uavhengig om det er privat eller offentlig, sier hun.

Velge kompetansen

– Hvis jeg ble alvorlig syk, så hadde det viktigste for meg vært å få rask og riktig helsehjelp. Er ikke god nok hjelp det viktigste?

– Jo, helsehjelpen skal selvfølgelig ha god kvalitet. Tilbudene blir godkjent av Helfo. Men hvis du for eksempel hadde vært rusmisbruker som hadde fått henvisning til behandling, og ønsket deg til et bestemt behandlingssted – da burde du få lov til å dra til akkurat det stedet du var motivert for å dra til, der de hadde spisskompetansen du var ute etter, sier Gogstad.

– Det er viktig at det ikke bare er de med mest penger som kan velge seg spisskompetansen. Dette er snakk om offentlig helsetilbud som staten tar regningen for, legger hun til.

Artikkeltags