(Tønsbergs Blad)

I en meningsmåling utført for VG av InFact, vil vestfoldbenken på Stortinget få utskiftninger hvis målingens tall står seg til stortingsvalget. Målingen viser at heller ikke ved dette valget vil Ap klare å kapre tre vestfoldplasser. VG gjør et poeng av at Arbeiderpartiet ikke har vunnet et Stortingsvalg dersom de ikke også har vunnet flere enn to representanter fra Vestfold. Dette skal være et mønster helt siden tiden da Einar Gerhardsen var statsminister.

VGs tall viser at Ap kun vil få to mandater fra Vestfold.

– Det er illevarslende med tanke på hva de selv (Ap, journ.anm.) forventer og om de ønsker seg et regjeringsskifte, sier valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU, til VG.

LES OGSÅ: Anundsen trekker seg som statsråd

LES OGSÅ: Anundsen vil bli fylkesmann i Telemark og Vestfold

– Har trua

Likevel fortviler man ikke i AP-leiren. Skal man tro tallene mangler Ap 2269 stemmer for å kapre ett mandat til i Vestfold. Det tilsvarer rundt to prosentpoeng.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sandefjordsjenta Lozan Balisany (25) er Arbeiderpartiets tredjekandidat på vestfoldlista.

– Jeg bruker å si til Jonas at vi må vinne tre mandater fra Vestfold for å gå i regjering, sier hun.

Tøft også for regjeringspartiene

I tallene VG offentliggjør, går Fremskrittspartiet tilbake med 6,6 prosent. Blir dette valgresultatet, mister partiet et mandat. Høyre går tilbake med 3,2 prosent. Tross tilbakegang beholder partiet sine to plasser.

Tallene er dårlig nytt også for Kristelig Folkeparti og Anders Tyvand. Står tallene seg, ryker nemlig Tyvand ut av Stortinget.

Her er vestfoldbenken:

Skulle tallene InFact har hentet inn for VG slå til, vil vestfoldbenken se slik ut etter valget (her er dagens vestfoldbenk):

AP med to representanter, Dag Terje Andersen og Maria-Karine Aasen-Svensrud.
Senterpartiet kaprer en representant med Kathrine Kleveland fra Holmestrand. Partiet har ikke i dag noen representant fra Vestfold.
Høyre får to representanter på plass. Det betyr at Kårstein Eidem Løvaas får fortsette. Med seg får han Lene Camilla Westgaard-Halle. Erlend Larsen får ikke plass på tinget dersom valgresultatet blir det samme som tallene i meningsmålingen. Tidligere stokkeordfører Larsen kapret tredjeplassen veteranen Svein Flåtten var nominert til. Dermed trakk Flåtten seg.

Fremskrittspartiet vil miste en plass, dermed blir det bare Morten Stordalen som vil kunne møte for Vestfold Frp. Ellen Eriksen får ikke sin ønske om å bli valgt inn oppfylt. Tidligere justisminister og stortingsrepresentant for Vestfold, Anders Anundsen, tar ikke gjenvalg.

For Kristelig Folkeparti vil Anders Tyvand miste sin plass.

Jokerplassen

Utjevningsmandatet utgjør den syvende plassen på vestfoldbenken og er en joker i kabalen. Hvem som får dette blir ikke klart før etter valget.

Kårstein Løvaas (H) mener dette er viktig å huske på.

– Det mandatet kan jo gå til nær sagt hvem som helst og er umulig å måle. Dette syvende mandatet kan meget godt også denne gang gå til Anders Tyvand, sier han.