Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vurderer skytingen i Oslo natt til lørdag som en ekstrem islamistisk terrorhandling.

Lørdag opplyste fungerende PST-sjef Roger Berg til VG at de hadde en samtale med den siktede, Zaniar Matapour (42), i mai i år, «i forbindelse med at han hadde vist interesse for markeringer og ytringer som oppleves som krenkelse av islam».

PST-sjefen viser til koranbrenningene i april når avisen spør om bakgrunnen for bekymringssamtalen. Ifølge VGs opplysninger hadde Matapour da blitt stoppet av politiet i forbindelse med en SIAN-demonstrasjon på Stovner i Oslo i april. Dette var dagen før koranbrenningen og demonstrasjonen på Torvet i Sandefjord,

– Det ble ikke vurdert i disse samtalene at gjerningspersonen hadde voldsintensjon, men PST er kjent med at gjerningspersonen har hatt utfordringer knyttet til psykisk helse, sier PST-sjefen til VG.

Matapour, som er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter skytingen, avbrøt det første avhøret lørdag og blir trolig fremstilt for varetektsfengsling på mandag, melder NTB.

Ifølge mannens forsvarer, advokat John Christian Elden, var årsaken at han er skeptisk til politiet, og at han er redd for at politiet vil manipulere avhøret, skriver Dagbladet.

Han har vært kjent for PST siden 2015, i forbindelse med at han skal ha blitt radikalisert.