Gå til sidens hovedinnhold

Raskere vaksinering? Farmasøytene står klare!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bent Høie vurderer å utrede rekvireringsrett for koronavaksiner for farmasøyter. Vi mener vurderingen må gjøres nå!

I apotek rundt om i hele landet er det over 2000 farmasøyter autorisert som helsepersonell som kan rekvirere influensavaksiner. Ved å gi disse rekvireringsrett også for koronavaksiner, legger man til rette for god utnyttelse av de over 4000 vaksinatører i norske apotek. Mange farmasøyter jobber i apotek med lange åpningstider. Dette gir rom for at man enten kan øke antall mennesker som vaksineres innenfor samme tidsrom eller med tanke på smittevern; spre det samme antall mennesker som skal vaksineres mellom flere steder over lengre tid.

Farmasøytene er den gruppen helsepersonell med bredest ekspertise på legemidler. De er i tillegg trent i rekvireringsprosedyrer og håndtering av allergiske reaksjoner og annet som kan oppstå ved vaksinering.

Det har vært en bekymring rundt at vaksinasjonen i Norge går for sakte. Mer personell kan ikke bøte på manglende doser og vanskelige oppbevaringsforhold, men de kan øke hastigheten på de vaksinene man har og ikke minst de som kommer. For at kommunene skal få vaksinert sine innbyggere, er det viktig at de har tilgang på helsepersonell som i tillegg får de fullmakter som trengs. Slik kan personellet bistå til en effektiv og rask vaksinering når vi etter hvert får store kvanta vaksinedoser til landet.

Dette er ingen profesjonskamp. Det er snakk om å bruke tilgjengelig helsepersonell på best mulig måte. Da må Bent Høie gi kommunene verktøyene de trenger for å ta i bruk farmasøytene og deres kompetanse, slik at innbyggerne kan få vaksinen raskt og effektivt. Det er mange hender i kommunene, men disse hendene er opptatt av å ta vare på våre svakeste som lider under pandemien. De må få lov til å gjøre det de gjør best? La farmasøytene ta seg av vaksineringen!

Kommentarer til denne saken