Gå til sidens hovedinnhold

Statsråd Sanners snedige snare for Vestfold og Telemark

Artikkelen er over 3 år gammel

Skal det nye fellesfylket for Vestfold og Telemark hete Vest-Viken? Eller heller Vestfold-Telemark? Eller Telemark-Vestfold?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kommunalminister Jan Tore Sanner kan le hele veien til Høyres Hus.

Høyre-statsråden har klart å etablere en så meningsløs regionreform at det viktigste stridsspørsmålet for fylkespolitikere uten portefølje blir å diskutere navn. Og lokalisering sjølsagt. Fylkesmannen til Tønsberg og fylkeskommunen til Skien. Og litt høyere lønn til den administrative toppledelsen og økt godtgjørelse til fylkespolitikerne? Sånn at de kan orke å styre over det nye storfylket? Som riktignok ikke har fått en eneste ny stor oppgave, men desto lengre reiseavstander, med dertil hørende seminarer, konferanser og overnattinger fordelt mellom Sande i Vestfold og Tinn i Telemark. Krevende saker.

Høyre (og FrP) har et programfesta mål om å fjerne fylkesnivået. Det er de i ferd med å oppnå. Fylkespolitikere som ikke har vilje til å slåss mot en meningsløs reform og si klart ifra at dette er helt feil bruk av skattebetalernes penger og velvilje, bidrar til å sage over greina de sitter på.

For å administrere videregående skoler, vedlikeholde fylkesveier og prøve å stimulere den regionale kulturen (?), samt støtte opp om folkehelse og tannhelse, var det altså helt nødvendig å få større fylker her i landet.

Det er bare latterlig. Det er keiserens nye klær i ny tapning.

 

Når man i tillegg ender opp med et kjempefylke («Viken») som ingen vil ha, minst tre sammenslutninger som ingen vil ha lokalt (Troms/Finnmark, Oppland/Hedmark samt altså Vestfold/Telemark – eller var det omvendt?), så er parodien nesten komplett.

Den trenger bare å suppleres med at tre fylker skal fortsette som før – Rogaland, Møre og Romsdal og Nordland – med ulike begrunnelser.

De eneste aksepterte sammenslåingene er Trøndelag og Agder.

Dette er virkelig berget som fødte ei mus. Og den musa sitter katta Sanner og venter på å få servert på et fat.

Hovedskylda for rotet har Venstre og KrF. De hadde et aktverdig motiv – å redde mellomnivået i norsk forvaltning fra Sanners slakterkniv – men endte opp med seigpining. Fordi de ikke maktet å få til en reell oppgaveendring, en desentralisert stat og et kraftfullt regionalt nivå (som det kunne blitt flertall for) har man akseptert en bastardløsning som de aller fleste vil bli misfornøyde med – og som Høyre/FrP deretter kan få oppslutning for å fjerne.

Strategen Sanner ser ut til å få det som han vil. Alt mens fylkespolitikere av ymse slag er opptatt av stol-lek og navnevalg. Og godtgjørelser kanskje? Og de nye musklene som de liksom skal flekse overfor staten?

Ingen klarer å svare på 1000-kroners spørsmålet: Hva blir bedre for innbyggerne i Telemark og Vestfold? Sanners svada gir i hvert fall ikke svaret.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.