Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen kaster ungdom under bussen for å spare penger

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi ungdommer må ta regninga for den mørkeblå regjeringens hig etter innsparing av penger.

Jeg holder på med å ta lappen. I likhet med de fleste andre ungdommer trenger jeg førerkortet for å være attraktiv på arbeidsmarkedet framover. Da regjeringen i 2016 innførte fraværsgrensa i den videregående skolen, mente kunnskapsministeren at det ikke var en menneskerett å ta lappen. Dermed ble det ikke gyldig fraværsgrunn med kjøretimer, teoriprøver og oppkjøring.

I tre år har elever i videregående skole måttet skulke fra skolen for å kunne ta noe så essensielt som førerkortet. Det er ikke bare yrkessjåfører som har behov for førerkortet i jobben. Mange studenter tar deltidsjobber som krever lappen. Det skjønte imidlertid ikke Erna og co.

Nå blir likevel kjøretimer gyldig fraværsgrunn. FrP slår seg på brystet og skryter av gjennomslag, selv om det i utgangspunktet var FrP-regjeringen selv som innførte fraværsgrensa. Det blir litt som å sparke noen nedentil, for deretter å be om takk for å ha hentet ispose. Til å være en regjering som ønsker flere av oss unge tidligere inn i arbeidsmarkedet, er det et uforståelig at det har tatt tre år for regjeringen å oppdage at førerkortet ofte er et krav i arbeidslivet.

Det tok altså tre år før regjeringen lyttet til elevene, kjørelærere og trafikkskolene. Når en endelig skulle tro regjeringen lot elevene ta lappen i fred, kommer regjeringen med et nytt spark nedentil for elevene. 26 av 75 trafikkstasjoner over hele landet blir foreslått lagt ned. 25 milliarder i skattekutt til de med mye fra før har tært på statskassa, og regjeringen innser de må kutte mer for at regnskapet går opp. Kutt i barnetillegg for uføre, støtte til cøliakere, brannskadde og multihandikappede er ikke innsparende nok. Oppkjøringa til oss ungdommer står for tur.

Det sier seg selv at når du stenger dørene på hver tredje trafikkstasjon, vil det bli vanskeligere å ta teoriprøven og kjøre opp. To av fire trafikkstasjoner legges ned i Telemark. For ungdommene i Vest-Telemark betyr det at en må reise helt til Notodden eller Skien for å ta teorien eller kjøre opp. Fram og tilbake betyr det fire timer reisevei. I Tønsberg og Skien beholdes trafikkstasjonene, men færre stasjoner andre steder betyr sannsynligvis lengre køer her. Regjeringen kaster ungdom i Vestfold og Telemark under bussen, og vi må smøre oss med tålmodighet.

Alt for at Høyre, FrP, Venstre og KrF skal spare 360 millioner – av 25 milliarder. Husk det når det til høsten er valg.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.