Du sier bare "for lite, for sent", Dag Terje!

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Jeg skjønner at et parti (Ap), som på autopilot har angrepet ethvert tiltak fra Solberg-regjeringen med mantraet «for lite, for sent» nå føler en viss frustrasjon. Slik Dag Terje Andersen gir uttrykk for i SB 29/9. Han mener at jeg heller enn å angripe Ap, bør angripe ledigheten.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det gjør vi hele tiden og har lyktes å holde den under kontroll tross oljekalddusjen. Det kan se ut som det lysner noe, og det var den optimismen jeg prøvde å bibringe leserne. Jeg lyktes i hvert fall ikke overfor Andersen. Mange tegn tyder nemlig på at regjeringens finanspolitikk har vært vellykket og godt tilpasset konjunkturnedgangen siden fallet i oljeprisen satte inn.

Det kommer en rekke nyheter om økt optimisme i norsk næringsliv. Tiltakspakken fra regjeringen på 5 mrd er i ferd med å virke. Den ekspansive finanspolitikken, for øvrig stadig kritisert av Ap, har «gitt vesentlige bidrag til at oljenedturen ikke har ført til enda mer betydelig nedgang i norsk økonomi». Det siste et sitat fra SSBs siste økonomiske analyse.

Et utsagn som de fleste fagøkonomer støtter og som Cappelen-utvalget også omtaler. Det er for øvrig ikke noe misbruk av Cappelen-utvalget å henvise til deres omtale av den ekspansive finanspolitikken. Det bør være et meget relevant tema for et utvalg som skal se på lønnsdannelsen. Det er fortsatt for høy ledighet, men mange fylker er relativt uberørt av situasjonen og har fått et oppsving pga. svekket krone og lavere kostnadsnivå.

Oljenæringen selv ser også ut til å tilpasse seg et revidert kostnadsbilde som kan skape lønnsomhet på lavere oljepriser. Det er altså grunn til å se noe lysere på situasjonen. Unntatt for Ap, som fortsetter med sitt klippe/klippe og en svartmaling av den nåværende regjerings tiltak. Mens man skjønnmaler alt som var under deres eget regime med en oljepris på over 100 dollar i lange perioder. Det var da man skulle tenkt på omstilling og konkurransekraft, Andersen!

Så gjentar også Andersen hvor liten virkning skattelettelser har på etablering av arbeidsplasser. Men både lettelser i formuesskatten og selskapsskatten stemte Ap for under behandlingen av skattereformen i våres. De mente i tillegg, som Høyre, at det er uheldig å betale formueskatt når bedriften går med underskudd. Ap må snart bestemme seg.

Enten blir det flere arbeidsplasser av å senke skattene på norsk bedrifter og norske eiere som investerer i norsk næringsliv. Eller så blir det flere arbeidsplasser av å øke skattene med 10 mrd. hvert år slik Ap har tatt til orde for i sine alternative budsjetter? Av og til må man velge en retning i sin verdiskapingspolitikk. Da kan det være lurt å lytte til den kunnskap som ligger i erfaringen fra private eiere som har skapt og eier tusenvis av små og store bedrifter rundt om i vårt langstrakte land.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.