Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringens nei til nasjonal hørselsplan

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sandefjord HLF er skuffet over regjeringen og Frp. som sier nei til en nasjonal hørselsplan etter anbefaling fra Helse og omsorgsminister Bent Høie. I brev til Stortingets helse- og sosialkomité advarte han komiteen mot å bruke tid og ressurser på å lage en nasjonal hørselsplan. Han anbefaler komiteen til å følge tiltakene fra helsedirektoratet som i utgangspunktet legger vekt på aldersbetinget hørselstap. Disse tiltakene forplikter heller ikke til politisk handling og heller ikke ressurser for å få tiltakene som trengs innenfor hørselsomsorgen på plass. I Norge i dag har 730.000 av den voksne befolkningen et hørselstap og ca. 600.000 sliter med tinnitus med eller uten hørselstap.

Det å leve med hørselshemming kan påvirke livskvaliteten betydelig. Risikoen øker for både fysiske, psykiske og sosiale følgeplager. Det finnes i dag ikke tilstrekkelig mestrings- og rehabiliteringstiltak for å motvirke de negative konsekvensene av hørselshemming. Det er kapasitetsutfordringer på hørselssentralene noe som gir altfor lange ventetider. I kommunehelsetjenesten er hovedutfordringene mangel på hørselsfaglig kompetanse.

Sandefjord HLF fatter ikke den politiske klokskapen i å la være å vedta en slik plan. Det er å svikte en stor del av den norske befolkningen samt å ta fra dem muligheten til å leve gode liv på lik linje med andre.

Kommentarer til denne saken