Dette er de verste bakteriebombene på reise

VERSTINGEN: Disse kassene kan du bli syke av.

VERSTINGEN: Disse kassene kan du bli syke av. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Ny rapport viser hva som er de største kildene til bakterier og virus på flyplassen.

DEL

Før du i det hele tatt har kommet deg ut av landet, på vei til ferie, kan du bli syk.

En forskerraport viser nemlig at den største kilden til spredning av bakterier og virus på flyplassene er plastkassene du bruker i sikkerhetskontrollen.

Det skriver Tryg Forsikring i en pressemelding.

– Skremmende funn

Hvis du har opplevd å bli syk få dager etter at du vært ute og fløyet, kan det derfor være disse plastkassene som har skylden, ikke nødvendigvis mat du har spist eller andre passasjerer på flyet.

– Mange av mine pasienter har i årevis undret seg over at de nesten alltid blir syke noen dager etter flyreiser. Disse alvorlige funnene er skremmende, men gir et utfyllende svar på hvorfor store grupper får intens luftveissykdom etter en flyreise, noe som har ødelagt ferien for veldig mange, sier Jan Einar Vaage, lege tilknyttet Tryg legehjelp.

Utbetalte over en milliard i fjor

Hvert år blir det meldt om rundt 300.000 reiseskader til forsikringsselskapene i Norge. Omtrent halvparten av disse omhandler sykdom på reisen. I fjor ble det utbetalt over en milliard kroner i erstatning i forbindelse med sykdom på reise.

Studien som avdekket at det er plastkassene som er verstingene, ble utført ved flyplassen i Helsinki. Der tok de en rekke prøver over flere uker for å avdekke tilstedeværelsen av respiratoriske virus der passasjerer ferdes.

Det viste seg at 50 prosent av prøvene på plastkassene testet positivt på fire respiratoriske virus.

Toalettene er renere

Toalettene på flyplassen var langt renere og inneholdt langt færre smittefarlige virus og bakterier enn plastkassene i sikkerhetskontrollen.

Forskerne anbefaler alle reisende å tilby håndrensing med antibakterielt stoff før og etter sikkerhetskontrollen, samt øke hyppigheten av desinfeksjon av kassene.

Artikkeltags