– Oui!

En smilende Ballandras svarer bekreftende på spørsmålet om vi har funnet riktig adresse. Vår lokale guide for de neste to timene møter oss med et stort smil, åpne armer og kyss på begge kinn under en stor paraply. Styrtregnet har kastet seg over Paris – uten at det ser ut til å ødelegge humøret.

Del på Facebook

– Vi ønsker å endre folks oppfatning av parisere og vise at vi også kan være imøtekommende, sier Ballandras.

Parisisk dagligliv

I likhet med de omtrent 250 andre frivillige guidene i «Parisien d'un Jour» – «Paris Greeter» på engelsk – viser Ballandras turistene sitt Paris. Hennes Paris for dagen er Vaugirard, det største og mest folkerike distriktet i byen.

– Vi har sett de vanlige turistattraksjonene i Paris. Men med Paris Greeter får du et innblikk i det parisiske dagliglivet, sier tyske Fred Keller.

Keller meldte seg på etter å ha vært med på en lignende tur i New York, byen der konseptet startet. I dag har han med seg fem venner.

Ingen av turistbussene kjører innom området Catherine Ballandras så ivrig viser fram. Hun tar gruppa med gjennom smale, fine gater, legger veien innom en nydelig park, anbefaler restauranter og flere gater. Hele veien med drypp av lokalhistorie, og ofte avrundet med et blidt «voilà!».

– De sier man skal ha bodd ti år i Paris for å bli en pariser. Jeg har bodd her i elleve år, sier Ballandras, men understreker at hun likevel ikke er en profesjonell Paris-guide. Arbeidet skjer på frivillig basis.

Blodig fortid

Skyene letter idet følget blir geleidet inn i Parc George Brassens. I parken finnes vinranker og bikuber som eies av byen. Fra slutten av 1800-tallet huset området også ett av Paris' to slakterier, men nå er det bare ruinhauger igjen av de 20 byggene.

– Aktivitetene i parken er mye hyggeligere nå enn da det var slakterhus her. Nå leker barn på steinene fra bygningene, sier Ballandras.

Slakteriarbeiderne trengte plasser å spise, og fremdeles omringes parken av restauranter.

Guideturene til Paris Greeters er gratis, selv om organisasjonen gladelig tar imot donasjoner for å få driften til å gå rundt. Ønsker du å finne en guide som kan ta deg med på tur, må du fylle ut påmeldingsskjemaet på internett senest tre uker før du kommer. Deretter er det bare å krysse fingrene og håpe at det ordner seg.

Språklærde

– Jeg gjør fire–fem ulike turer. På fransk, engelsk eller spansk, avhengig av gruppa. Ruta velger jeg ut ifra humøret, sier Ballandras.

Siden Paris Greeters startet i 2008, har antall guider vokst fra 20 til 250. Guidene snakker til sammen 13 språk. Ordningen har også spredt seg til flere andre franske byer, deriblant Lyon og Marseille.

– Det hele startet etter at noen hadde vært i New York og brukt de lokale guidene der. De tenkte at dette burde vi ha i Paris også, sier Ballandras.

Venner over alt

Big Apple Greeter i New York City ble grunnlagt i 1992 og var den første foreningen som satte denne typen guideturer i system. Grunnlegger Lynn Brooks ville at folk skulle bli kjent med byen slik hun selv kjente den. Hun ville vise at New York var en flott, stor, liten by med mangfold og koselige innbyggere som gjør alt for at også en fremmed skal føle seg velkommen.

I Vaugirard går turen mot slutten. Seks tyske turister, en pariser som vurderer å bli guide, to norske journalister og to franske bloggere har vandret gjennom regn, vind og til slutt sol. Det hele avsluttes med en liten kafétur for den som vil, og det vil alle.

– Jeg aner ikke hvor mange jeg har vist rundt, men kanskje 100 personer i løpet av to og et halvt år. Jeg har fått venner fra hele verden, sier Ballandras.

Gobal Greeter Network

* The Global Greeter Network er et uformelt sammensatt nettverk av frivillige guidegrupper rundt om i verden. Tanken er at frivillige viser fram det de liker ved byen sin til besøkende.

* Guiden viser fram plasser som betyr noe spesielt for ham/ henne, og bruker lokalkunnskapen sin til det beste for gruppa de guider. Fordi guidene ikke er profesjonelle, styrer de unna museer og lignende. Paris Greeter finner du på www.parisiendunjour.fr.

* Den første «Greeter»-bevegelsen ble grunnlagt i New York City 1992, men ideen har spredt seg. Nettverket har i dag medlemmer i Argentina, Australia, Belgia, Canada, Elfenbenskysten, Frankrike, Tyskland, Russland, Serbia, Spania, Nederland, Storbritannia og USA.

* På www.globalgreeternetwork.info kan du sjekke hvilke byer som er med.