Prøv en av Norges mange lange akebakker

SKUMMELT: Selv om pappa Lage Lindholm (37) synes det kan være litt skummelt å ta med små barn i Korketrekkeren i Oslo, synes datteren Ingrid på seks at det bare er gøy. 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

SKUMMELT: Selv om pappa Lage Lindholm (37) synes det kan være litt skummelt å ta med små barn i Korketrekkeren i Oslo, synes datteren Ingrid på seks at det bare er gøy. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

På leting etter fart, spenning og snødekte bakker, men ikke så interessert i slalåm eller snowboard? Prøv en av Norges mange lange akebakker!

DEL

(Vestviken 24) Det glitrer i den kalde, hvite snøen der solstrålene treffer, og himmelen er knallblå. Det vakre vinterlandskapet akkompagneres av kontinuerlig latter og sporadiske gledeshyl.

Den ene skikkelsen etter den andre rutsjer forbi, på vei nedover den to kilometer lange Korketrekkeren i Oslo. Her er det adrenalin som gjelder, men også sikkerhet – alle vi ser, er iført hjelm.

Kyrre Moe (26) er en av de mange som har tatt turen opp til Frognerseteren for å sette utfor Korketrekkeren på kjelke. Forrige gang han var her, var han 15. I dag, etter flere turer, bestemmer han seg for at det ikke skal gå over ti år til neste gang.

– Jeg kommer nok hit i hvert fall en gang hvert år, sier Kyrre, som beskriver bakken som veldig lang og passe bratt, med en blanding av noen litt skumle heng og lettere partier. 26-åringen hadde vage minner om en isete og litt farlig bakke da han ankom Korketrekkeren denne lørdagen.

– Det har jeg fått delvis bekreftet etter noen turer ned. Jeg vil derfor anbefale hjelm på det sterkeste, sier han før han setter seg på kjelken sammen med Kari Skjold (25) og tar fatt på bakken som har en fallhøyde på 255 meter.

Like etter kommer Lage Lindholm (37) og datteren Ingrid Lindholm (6) rolig akende ned mot startpunktet.

– Det er veldig morsomt her. Og det er et fint å kunne ta T-banen opp etter å ha akt ned, sier Lage.

Han innrømmer at det kan være litt skummelt med små barn, men har man på hjelm og passer litt ekstra på, går det fint. Ingrid rister derimot på hodet når hun blir spurt om det er skummelt.

– Bare gøy sier hun, og håper hun og faren kan ta i hvert fall to turer ned bakken.

Fem fine akebakker i Norge

Korketrekkeren, Oslo

– Det er en fantastisk vinteropplevelse å skli ned Korketrekkeren. Du får både farts- og mestringsfølelse, sier Per Klaastad, klubbmedlem i Akeforeningen i Oslo.

Akebakken er lokalisert rett nedenfor T-banestasjonen Frognerseteren i Oslo. Etter at du har rutsjet ned bakken på et eget eller leid akebrett, kan du ta en pause og varme deg mens T-banen kjører deg opp igjen til start.

– Både i akebakken og på T-baneturen vil du mest sannsynlig være omgitt av besøkende som kommer fra alt fra Peru og Australia til Grünerløkka i Oslo, sier Klaastad.

Han forteller at bestemoren hans akte ned den samme bakken i 1907.

– Bortsett fra at kjelkene er oppgradert, er bakken akkurat den samme.

Priser og kjelker: Trekjelke: 50,- per dag for barn/ungdom under 18 år. 100,- per dag for voksen. Familiekjelke: 130,- per dag for voksne og barn under seks år. Rodel: 80,- per dag for barn/ungdom under 18 år. 150,- per dag for voksen.

Når drar man? Ønsker du å være der når det er roligst, dra tidlig en hverdag eller på lørdager før 11.00 eller søndager før 12.00. Korketrekkeren stenger når forholdene i bakken ikke lenger er forsvarlige.

Lillehammer Olympiapark, Lillehammer

– På Lillehammer kan du ake ned Kanthaugen, der ulike forsøksgrener under OL på Lillehammer i 1994 hadde sitt utspring, forteller daglig leder ved Lillehammer Olympiapark, Hans Rindal.

En av forsøksgrenene var skiballett, og mye av nedfarten på kjelker foregikk i den såkalte ballettbakken.

Akebakken på Lillehammer er lett tilgjengelig, med nærhet til sentrum og togstasjonen. Og har du først tatt turen til Olympiaparken, kan du prøve deg på noe litt utenom det vanlige. I OL-byen finnes nemlig Nord-Europas eneste bobbane, som er en av 16 på verdensbasis.

– Dette er garantert en av de raskeste akebakkene i verden, forteller Rindal, som beskriver bobrafting og bobsleigh som en ekstremversjon av aking. Farten kan komme opp i 100 til 120 kilometer i timen.

Priser og kjelker: 190,- per time inkluderer kjelke, heiskort, hjelm og briller. Det er gratis for barn fra 5–10 år.

Bobrafting: 260,- per person, 195,- for barn mellom 10 til 15 år. 760,- for familiebillett (2 voksne og 2 barn). Aldersgrense: 10 år med foresatte og 12 år uten foresatte. Man må ha med seg en profesjonell pilot.

Bobsleigh: 995,- per person. Aldersgrense: 16 år. Man må ha med seg en profesjonell pilot.

Skeleton: 600,- per person. Aldersgrense 16 år.

Når drar man? På hjemmesiden olympiaparken.no finnes det en kalender med god oversikt over hvilke dager det er åpent.

Dagali Fjellpark, Dagali i Hol

– Akebakken er bygd opp inne i skogen, med kuperte løyper som er utstyrt med skråstilte svinger og broer, forteller Helene Kjønås, daglig leder ved akebakken i Dagali Fjellpark. Hun omtaler den over to kilometer lange bakken som en av de lengste i Norge.

– Heldigvis har vi opplevd få ulykker, men så er det også påbudt med hjelm og briller, understreker Kjønås.

Bakken er en del av et større alpinsenter og ligger mellom Geilo og Uvdal.

Priser og kjelker: Kjelke og heiskort: 250,- for en time. Kjelke: 170,- for en time hvis du allerede har heiskort. Aldersgrense: 12 år uten foresatte, 10 år med foresatte.

Når drar man? Åpent i helger og ferier fra 10.00 til 16.30 fra omtrent juletider til midten av april.

Skarslia Ski- og Akesenter, Ål i Hallingdal

I Ål finner du Norges største akebakke, ifølge daglig leder ved Skarslia Ski- og Akesenter, Sondre Eggestøl.

– Vi har flest kjelker og flest meter å ake på, siden vi har til sammen tre kilometer med løyper, sier han.

Bakken har en høydeforskjell på 200 meter og kan by på en fart på 70 kilometer i timen. Den ene nedfartsløypa er på 1400 meter, og den andre på 1600 meter.

– I mange bakker er det ikke nok spenning, og da kommer ikke folk så ofte tilbake. Hos oss er det actionfylt. Vi kan by på både fart og spenning.

Akebakken er plassert på solsiden, så er du heldig, kan du nyte sola på vei opp heisen som også brukes av slalåm- og snowboardkjørere.

Priser og kjelker: Kjelke med heiskort: 260,- for en time. 380,- for en voksen og ett barn under 10 år.

Når drar man? Sjekk hjemmesiden for løpende informasjon om åpningstider: skarslia.no/category/ski-og-akesenter/

Charlottenlund, Tromsøya i Tromsø

– Dette er en liten søt bakke i et friluftsområde som brukes til lek og idrett både vinter og sommer.

Det er slik markedssjef i Visit Tromsø, Lone Helle, beskriver akebakken Charlottenlund. Bakken ligger på Tromsøya, som er en øy i sundet mellom fastlandet og Kvaløya.

Bakken brukes hyppig av turister og barnefamilier. Siden den er ganske kort, passer den for små barn og for dem som aldri har prøvd aking før.

Kanskje har du ikke sett nordlys før heller? I friluftsområder der akebakken ligger, er det nordlysvennlig belysning som ikke skal ødelegge for det eventyrlige nordlyset. Er du heldig, kan du derfor oppleve nordlys mens du rutsjer ned bakken.

Priser og kjelker: Det er gratis å ake for alle. Rett ved Rådhuset i Tromsø låner TURBO ut gratis akebrett. TURBO drives av kommunen i samarbeid med Røde Kors.

Når drar man? Akebakken er døgnåpen og gratis for alle. Ønsker du sollys mens du aker, bør du dra i begynnelsen av februar.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.