Til tross for at det ble innført strengere grensekontroller for over et halvt år siden, klarer ikke mange nordmenn å kvitte seg med gamle vaner. De fortsetter å reise i Norden og Schengen uten pass, men det kan være lurt å ta det med.

Mandag skriver Aftenposten at flere ambassader i Europa, politi og Utenriksdepartementets operative senter melder om en økning av nordmenn som trenger nødpass, og det er før fellesferien setter i gang. – og det er før høysesongen setter inn.

Ambassaden i Danmark skal ha mottatt 50 henvendelser daglig fra nordmenn med spørsmål om pass.

For den strengere grensekontrollen krever gyldige ID-dokumenter for å få lov å passere, og flere europeiske land godkjenner ikke bankkort eller førerkort. Dermed er passet det eneste gyldige ID-dokumentet for nordmenn.

Anbefaler å ta med gyldig pass

På sine hjemmesider oppfordrer politiet alle til å være forberedt på å bli stanset i personkontroll på alle reiser til og fra Norge i tiden framover.

– Vi anbefaler at du tar med pass på alle utenlandsreiser, også på reiser innenfor Schengen-området. Kun pass er gyldig som reise- og ID-dokument utstedt av norske myndigheter og bekreftelse på norsk statsborgerskap. Fly- og ferjeselskaper og hoteller krever ofte pass ved innsjekking, skriver politiet.

30. juni la politiet ut en utfyllende forklaring, der de oppfordrer dem med gyldig pass å ta det med:

– Som norsk borger må du ikke ha med deg pass om du reiser mellom de nordiske landene. Avtalen om passfrihet gjelder, men politiet anbefaler at du tar med gyldig legitimasjon. Grunnen er at du som reisende kan bli bedt om å legitimere deg av transportører ved ombordstigning på fly, tog, buss eller båt, eller ved innsjekking på overnattingssteder. Her må reisende selv undersøke hvilke krav som stilles til legitimasjon. Noen transportører godtar bare pass som gyldig legitimasjon, skriver de.

Legitimasjonen må inneholde foto og fødselsdato, og det må fremgå hvilket land det er utstedt i. Eksempler på legitimasjon er:

  • Pass
  • Førerkort
  • Bankkort med foto og fødselsdato

Politiet anbefaler at de som har gyldig pass medbringer dette også på reiser i Norden, da dette vil lette en eventuell kontroll, informerer politiet på sidene sine. 

Barn som reiser sammen med sine foresatte behøver ikke egen legitimasjon, så lenge de foresatte kan vise gyldig legitimasjon.

Har fått problemer på grensekontroll

Til Aftenposten opplyser Utenriksdepartementet om at det er en sterk økning av nordmenn på reise som får problemer ved grensekontrollene.

– Vi er blitt kontaktet av nordmenn på ferjekaia i Frederikshavn som må kjøre helt til København for å få nødpass. Vi ser dessverre at mange nordmenn ikke har fått med seg de utvidede grensekontrollene, sier fagdirektør Mari Wålberg for seksjon for konsulære saker i Utenriksdepartementet.

Få ledige muligheter

Har du glemt å sjekke at passet ditt er gyldig? Da må du raske på før ferien. Allerede i slutten av mai informerte politiet i Vestfold om at det vil ta lengre tid å få passtime nå som det er høysesong.

Et kjapt søk på timebestillingstjenesten til å få nytt pass i Stokke, viser at første ledige time er om to uker, og det er den eneste ledige timen den uka.

VIKTIG Å HUSKE NÅR DU SKAL FORNYE PASSET

  • Gyldig legitimasjon, for eksempel førerkort eller bankkort.
  • Fullmakter fra den andre forelderen hvis du søker pass for barn.
  • Tidligere pass skal leveres inn når det søkes om nye.
  • I høysesongen kan leveringstiden på pass være lenger enn garantitiden på 10 dager.