Gå til sidens hovedinnhold

Rekruttering til matfagene er avgjørende for å bygge Matnasjonen Norge

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kjære alle sammen.

Det har i det siste vært mye fokus i mediene om nedleggelse av Restaurant og Matfag ved Sandefjord Videregående skole. Det ser nå ut som om dette er avgjort selv om den offisielle avgjørelsen faller 15. desember. Vi har tidligere i år uttalt at NKL Vestfold syns dette er svært trist og at dette vil være negativt for fagmiljøet i Sandefjord og Vestfold for øvrig. Dette står vi fortsatt inne for.


Hvis vi skal tro på det som blir skrevet i mediene i det siste, så skal det nå allikevel bygges nytt kjøkken på Sandefjord Vgs. Kanskje har dette vært planen hele tiden, bare i en mindre skala enn en fullverdig restaurant og matfag linje har behov for.

Å planlegge ett nytt nedskalert kjøkken for å tilby et restaurant- og matfagtilbud igjen hvis rekrutteringen tar seg opp virker ikke spesielt framtidsrettet. For å tilføre den kompetanse næringen har behov for i framtiden og som kan være med på å gi elever en fullverdig opplæring virker som det samme som å erkjenne en næring uten behov. Stjerner vil alltid skinne, det er bare ett spørsmål om når og hvor de vil skinne. Ambisiøse elever vil trolig ikke søke seg til en skole hvor deres fagområde oppfattes som nedprioritert, vi håper bare at vi gjennom dette ikke mister kommende ledestjerner på den gastronomiske himmel.

16. januar 2020 (Regjeringen) skrev regjeringen at rekruttering til matfagene er avgjørende for å bygge Matnasjonen Norge.

Visjonen for dette arbeidet er:

I 2030 er mat en kilde til matglede, stolthet og fellesskap i hele befolkningen, og er et synlig element i turistlandet Norge. Norge er internasjonalt kjent for en spennende matkultur, sin store sjømateksport og mat- og drikkeopplevelser med norske råvarer i verdensklasse.

Regjeringen skriver videre at «Kunnskap, kompetanse og rekruttering til mat- og måltidsbransjen er avgjørende for at denne visjonen skal bli virkelighet.»

Spørsmålet vi kan stille er hvordan lokale politikere her i Vestfold & Telemark tenker at vi skal oppnå denne kunnskapen, kompetansen og rekrutteringen for å fullføre denne visjonen?
Vi regner med det er gode planer på hvordan man skal bidra til å øke denne rekrutteringen og at planene blir delt med dem som kan og vil bidra til dette viktige arbeidet.

Vi vet at ansatte på Sandefjord Vgs. føler de har stått alene i sin kamp, vi oppfordrer derfor våre politikere, skoleeier og kolleger å se menneskene som opplever tunge dager og vise at dere bryr dere. Vi i NKL Vestfold føler med de ansatte og elever som har opplevd den siste tiden som svært belastende. Vi har alle vært ute en vinterdag før og de fleste kommer seg gjennom med hodet over vann. Det å ta en telefon til de du kjenner, gi noen støttende ord betyr mye. Enten det skyldes frustrasjon over nedleggelse av tilbud på skolen, frykten for å miste jobben eller engasjement for fag og elever – din samtale kan gjøre forskjell.


Så til slutt, kjære alle sammen vi håper den avgjørelsen som faller 15. desember vedrørende Restaurant og matfag er i tråd med behov for faglig utvikling spesielt lokalt i «gamle» Vestfold, men også i hele Vestfold & Telemark fylkeskommune og hele Norge.

Kommentarer til denne saken