Gå til sidens hovedinnhold

Hold fingrene av søppel, Sandefjord kommune!

Artikkelen er over 3 år gammel

RenoNorden har gått konkurs, og 150 kommuner har mistet sin leverandør.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det jeg synes er merkelig, er hvorfor det er en kommunal oppgave å hente husholdningenes søppel. Er det virkelig noen som tror markedet ikke ville klart det?

Tidligere ble privat søppel hentet av kommuneansatte. I mange kommuner jobbet de knapt. Kommunens ansatte hadde egeninteresse av å lage en så behagelig arbeidsplass som mulig, så mange renovasjonsarbeidere var ferdig med ruta si i 12-tiden på formiddagen.

Så kom den såkalte høyrebølgen på 80-tallet, og etter hvert ble det vanlig at kommuner satte avfallshenting på anbud. Det har vært noen positive sider ved dette, men mest sannsynlig har det gitt negative følger vi ikke har sett. Vi har jo ikke noe alternativ å sammenligne med.

Problemet er at det sitter skattebetalte byråkrater som definerer ditt behov for å bli kvitt husholdningsavfall. Dette har noen konsekvenser: En god del husstander har ikke behov for å få hentet søppel så ofte som kommunen bestemmer, faktisk kunne mange levert det lille de har av avfall selv. Atter andre husstander har behov for kortere intervaller mellom søppeltømming enn gjennomsnittet.

Noe av det mest prekære for oss nordmenn er sko. Hva kommer det av at vi alle har sko? Vi har alle ulike ben og benfasonger, vi har ulik lommebok – noen bor ni mil fra nærmeste skobutikk. Likevel klarer markedet brasene. Hva med bensin? Mat på døra? Markedet håndterer det fint. Men søppel? Er det noe spesielt med det? Hadde det ikke vært tilstrekkelig med et lovverk som krevet at alle måtte få hentet søpla si på en miljømessig trygg måte, uten at det sjenerte andre?

Jeg tror privat søppelhåndtering hadde ført til rimeligere tjenester, mer fleksible tjenester og mindre pengebruk på byråkrater som skal definere folks behov. En ting som forundrer meg er at ikke avfallsselskap i så liten grad selger ekstratjenester, årsaken er at de bare sørger for å følge opp et byråkratdefinert anbud.

Hvorfor er ikke private papir- og pappresser mer utbredt, noe som hadde spart mange hentinger og mye diesel? Det er fordi kommunen sitter og definerer andres behov og ikke markedet – renovasjonsavgiften må man jo betale uansett, så folk gir blaffen. La oss overlate søppel til de som kan det, dyktige innovatører som hele tiden tenker på kundens beste og som når som helst kan møte konkurranse.

Jeg vil bestille henting av søppel på en app.

Kommentarer til denne saken