(Oppland Arbeiderblad) Til daglig jobber han i Gjøviks eneste bowlinghall. Men nå er han permittert, – for fjerde gang i løpet av ett år.

– Jeg skal nok klare meg. Jeg synes mer synd på noen av de deltidsansatte som har dårligere råd enn meg, sier Thomas Lund.

En av ti permitterte

29-åringen er en av ti ansatte ved Bowling 1 Gjøvik. Kun sjefen og han er fulltidsansatte. 15. desember ble alle permittert i en måned, som følge av nye koronarestriksjoner.

– Jeg forstår at myndighetene må sette inn tiltak for å bremse smittespredningen, men jeg synes egentlig vi burde fått lov til å drive som før. Ingen er blitt smittet på bowlingen under pandemien. Vi har hatt strenge smitteverntiltak, og har vist at vi håndterer situasjonen, sier sandefjordingen.

Thomas kommer altså opprinnelig fra Sandefjord, men flyttet til Gjøvik for snart ti år siden for å studere spillprogrammering ved NTNU.

– Etter fire års utdannelse ble jeg sittende fast her. Men det er et koselig sted å sitte fast, humrer han.

Håpet er å få seg jobb som spillprogrammerer, men det er vanskelig når man ikke kan vise til tidligere erfaring.

– Jeg koser meg i stedet med å lage spill på fritida. Akkurat nå holder jeg på å utvikle et historiedrevet skrekkspill, og har fått hjelp av venner og kjente til å spille inn stemmer til de ulike figurene. Det er kjempemoro, sier han og kaster på det lange håret, før han forsyner seg med en av sjokolademuffinsene som hans irske samboer Karen har bakt.

Biinntekt som spillarrangør

Den allsidige 29-åringen har også skaffet seg en biinntekt på nett. På startplaying.games styrer han nemlig fem rollespillgrupper med totalt 24 spillere. Der får han virkelig utfoldet sin kreativitet.

– Sammen lager vi forskjellige historier, det kan være alt fra krimmysterier til opplevelsesturer.

I tillegg jobber han som støttekontakt gjennom Gjøvik kommune. Der leder han også en egen spillgruppe.

– For tre år siden ble jeg faktisk kåret til årets støttekontakt i Gjøvik. Jeg har også fått hyggelige tilbakemeldinger fra deltakere som bekrefter at gruppa har vært viktig for dem, sier han.

– Hva gjør det med julestemningen at du er permittert nå?

– Nå får jeg mer tid til å julepynte og drive med andre ting, sier Thomas.

Han har ikke plass til juletre i den vesle hybelleiligheten, men har i stedet laget et slags juletre med pakker. Dessuten har han kjøpt seg et elektrisk trommesett, som han bruker mye tid på. Han har nemlig en fortid som trommeslager i band før han flyttet til Gjøvik.

Om det blir noen tur til familien i Sandefjord i jula, vet han ikke ennå.

– Permitteringsvarselet kom så tett innpå jul at familien allerede hadde sendt julegavene i posten. Jeg må i alle fall bli her til jeg har fått hentet dem, sier han.

Misfornøyd: – Treffer ikke godt nok

Variert jobb

– Det er ikke første gang du er permittert?

– Nei, jeg ble både permittert før jul i fjor, i januar, i mai og nå. Hver gang har permitteringen vart om lag en måned. Sjefen er innstilt på å starte opp igjen så snart det er mulig denne gangen også. Han bryr seg veldig om oss, sier Thomas.

Han har vært ansatt på Bowling 1 siden august i fjor. I tillegg til å drive med kundebehandling, matlaging, servering og vasking, foretar han mange småreparasjoner. I tillegg er han sovende nattevakt. Han bor bare sju minutters gangavstand fra Bowling 1 og kan dra dit lynkjapt ved behov.

Flere pensjonistforeninger har faste treff på bowlingen, og 29-åringen elsker å prate med de eldre mens han serverer dem kaffe og vafler. Lørdager står også høyt i kurs. Da kommer det mange vennegrupper og bowler.

– Jeg stortrives i jobben, ikke minst fordi jeg møter masse koselige folk, sier den sosiale bowlingarbeideren, som håper å kunne returnere til arbeidet i midten av januar.