Torp vant mot Avinor

Avinor ville ha penger for å hjelpe flyene under innflyvingen til Sandefjord lufthavn, og gikk til sak mot flyplassen. Statsselskapet tapte så det suste i Sandefjord tingrett, men vurderer å anke dommen.

Avinor ville ha penger for å hjelpe flyene under innflyvingen til Sandefjord lufthavn, og gikk til sak mot flyplassen. Statsselskapet tapte så det suste i Sandefjord tingrett, men vurderer å anke dommen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Avinor har ingen rett til å kreve betaling når de gir kontroll i luften for flyene til og fra Sandefjord.

DEL

(Tønsbergs Blad) Det fastslår Sandefjord tingrett, som avsa dom i saken torsdag.

Vi er meget tilfreds med at retten har delt vår oppfatning om at vi ikke har noen betalingsplikt da kravet verken har vært hjemlet i lov, krav eller avtale.

LES OGSÅ: Skansen utfordret lovgiverne

– Vi håper at Avinor og Samferdselsdepartementet tar dette til etterretning og legger saken bak seg. Dommen er svært tydelig og klar, sier administrerende direktør Gisle Skansen i Sandefjord Lufthavn AS.

Vurderer anke

– Avinor vurderer å anke dommen.

LES OGSÅ: Uenige om trafikkvekst

Det fastslår administrerende direktør i Avinor flysikring, Anders Kirsebom, som sier han tar dommen til orientering.

– Vi vil nå vurdere konsekvensene av dommen, sier Kirsebom.

Ifølge Avinors redegjøring for bakgrunnen for konflikten, handler konflikten om at det statseide selskapet ønsket å få avklart om Sandefjord lufthavn AS, og flere andre private flyplasser, har en betalingsplikt for innflyvningskontrollen. Derfor gikk selskapet til sak mot Sandefjord lufthavn AS.

Krevde 25 millioner

Til sammen krevde Avinor 25 millioner kroner fra flyplassene på Torp, Rygge og Skien.

– For innflygingskontrollen har man historisk manglet en avtale mellom Avinor og Rygge, Torp og Skien. Avinor har vært i dialog og forhandlinger med Sandefjord Lufthavn siden 2010, men man har ikke lyktes å bli enige om betaling for innflygingskontrollen, skriver Avinor på sine hjemmesider.

Av dommen framgår det at Avinor først og fremst driver en virksomhet som har offentligrettslig karakter. Derfor må vederlag være avtalt, eller gitt i forskrift.

LES OGSÅ:  Torp nekter å betale

Det finnes ikke, konkluderer Sandefjord tingrett, som dermed fastslår at Sandefjord lufthavn derfor heller ikke har noen betalingsplikt.

Offentlig eid

Flyplassen, som ligger delvis i Stokke og delvis i Sandefjord, er eid av de to kommunene og Vestfold fylkeskommune. Micasa-kontrollerte Vestfold flyplassinvest er også eiere.

Artikkeltags