I fjor høst kunne Blomkvist, som er helsesykepleier/fagkoordinator i kommunen, fortelle at flere ungdommer i Sandefjord hadde fått påvist kjønnssykdommen gonore.

Sykdommen smitter fra person til person ved samleie og ved oralsex, og den kan i verste fall føre til alvorlige helseproblemer.

Nå er temaet aktuelt igjen. FHI meldte i midten av februar om det de omtaler som en «bekymringsfull økning i gonorè».

Utvider tilbudet

– Nytt er det at smitten først og fremst er blant unge voksne. Vi vil oppfordre unge til å komme å teste seg. Målgruppen til helsestasjon for ungdom er 13- 23 år, men vi utvider nå tilbudet opp til 30 år for testing av seksuelt overførbare sykdommer på bakgrunn av anbefaling fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, skriver Rita Blomkvist i en e-post til SB.

Hun opplyser videre om at testtilbudet er gratis, og at det er en enkel prøve som skal til for å få påvist smitte/ikke smitte.

– For jenter er det en selvtest de foretar selv på toalettet og for gutter er det en urinprøve. Helsestasjonen for ungdom er åpent tirsdager og onsdager fra 13.30-17.00. Det er mulighet for å bestille time, men man kan også komme på drop in i åpningstiden, opplyser helsesykepleier om.

Hun minner deg også om en ting:

– Kondom er det eneste som beskytter deg mot seksuelt overførbare infeksjoner.

Dette er symptomene

Kvinner og menn får ulike symptomer dersom de blir smittet. Tegn på sykdommen hos kvinner kan være gul eller grønnlig utflod fra skjeden, brennende smerte når du tisser, smerter i mageregionen eller blødninger mellom menstruasjon.

Hos menn kan sykdommen gi ømme testikler, rødhet og sårhet på tuppen av penis, samt svine og brennende smerte når du tisser og utflod.

I følge FHI er antallet tilfeller av gonorè hos kvinner tidoblet på få år - fra 51 i 2012 til 499 i 2022.

– Særlig bekymringsfull er den sterke økningen av smitte hos unge kvinner. Kvinner smittes lettere og risikerer mer alvorlig sykdom enn menn, sier seniorrådgiver i FHI, Øivind Nilsen, på folkehelseinstituttets hjemmeside.

– Gonoré er en veldig smittsom kjønnssykdom, og dersom en mann er smittet og har samleie med en kvinne, så er det rundt 50 prosent sjanse for at kvinnen også får smitten. Er det en kvinne som er smittet, så er det litt mindre sjanse for videreføringen av smitte, men den ligger på cirka 30 prosent, opplyste Sandefjords kommuneoverlege, Ole Henrik Augestad, til SB om i høst.

Les alt om kjønnssykdommen her:

Gonoré

Gonoré er en seksuelt overførbar infeksjon som kan smitte til skjede, penis (urinrør), hals og endetarmsåpning.

Testing og behandling av gonoré er gratis. Ubehandlet gonoré kan blant annet føre til nedsatt evne til å få barn.

Smitteoverføring

Gonoré skyldes en smittsom infeksjon med bakterien Neisseria gonorrhoeae. Smitteoverføring skjer ved direkte kontakt mellom en smittet og en frisk persons slimhinner ved samleie, både vaginalt og analt, eller ved oralsex. Man kan smittes indirekte via fingre når man beføler kjønnsorganene, eller via sexleketøy. Gonoré kan også smitte til hals.

Vanlige symptomer/plager

De fleste som får smitte i penis (urinrør) får symptomer. Ved smitte i skjede får bare rundt halvparten symptomer. Smitte i hals og anus gir sjelden symptomer. Eventuelle plager merkes tidligst to til sju dager etter smittetidspunktet, men kan også komme senere. Det er derfor ikke alltid lett å beregne hvem som har smittet deg basert på når plagene startet.

Noen er smittet uten at de får noen symptomer. Smitten kan da videreføres uten at smittebæreren er klar over det.

De vanligste plagene ved smitte i skjede:

  • Svie ved vannlating
  • Endringer i utflod, for eksempel økt mengde, annen farge eller tykkere konsistens
  • Blødning etter samleie eller utenom menstruasjon
  • Smerter ved samleie

De vanligste plagene ved smitte i penis:

  • Svie ved vannlating eller kløe i urinrør
  • Utflod fra urinrør, ofte gulaktig puss eller slim
  • Kløe i urinrør eller under forhud
  • Kløe, utslett eller sår under forhud eller på penishode

De vanligste plagene hals eller endetarm:

  • Smerter og hevelse i hals
  • Kløe/svie i endetarm

KILDE: Sex og samfunn.no