Gjorde årets mørkeste dag litt lysere

Røde Kors. f.v: Besøksvennene Inger Andersen med hunden Leo, Lilly Guldbrandsen og leder for lokalråd OMSORG i Sandefjord Røde Kors Else-Gro Andersen.

Røde Kors. f.v: Besøksvennene Inger Andersen med hunden Leo, Lilly Guldbrandsen og leder for lokalråd OMSORG i Sandefjord Røde Kors Else-Gro Andersen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Onsdag 21. desember var den mørkeste dagen i år. Med stand på Torvet, delte Røde Kors ut nybakte boller og ga bort stearinlys i sin kamp mot ensomhet.

DEL

Målet med Røde Kors-aksjonen på den mørkeste dagen, var for å øke bevisstheten på ensomhet og isolasjon, som er et stort problem for altfor mange, og ofte kan det kjennes enda vondere i julehøytiden.

– Tiden vi er inne i kan forsterke det vonde, jula kan minne oss på savnet etter familie og venner. Ensomheten kan kjennes ekstra vond når «alle andre» har sine fellestradisjoner og er sammen. Derfor er det viktig å være ekstra oppmerksom og tilstede overfor medmennesker i julehøytiden, sier Else-Gro Andersen, leder for lokalråd OMSORG i Sandefjord Røde Kors.

Hunder mot ensomhet

Sandefjord Røde Kors har rundt 40 frivillige besøksvenner, og syv besøkshunder. De er stadig på utkikk etter flere frivillige og brukte lys og bollekvelden også til å rekruttere. Det er litt underskudd på yngre og mannlige besøksvenner, tillegger Else-Gro.

Inger Andersen og hunden Leo tusler rundt i mørket på torvet og prater varmt om besøksvenntjenesten.

– Vi er innflyttere i Sandefjord og kjente ikke så mange her i byen. I tillegg er jeg pensjonert. Vi henvendte oss til Røde Kors, gikk besøksvennkurs og nå er vi faste besøksvenner på Lunden Senter for demensomsorg. Vi føler vi har noe meningsfylt å gjøre og beboerne lyser opp når jeg kommer med Leo, som også synes det er stas. Han logrer og formelig trekker meg oppover gaten når vi nærmer oss Lunden, forteller besøksvenn Inger Andersen.

Høye tall blant eldre

15 prosent av alle unge mellom 18 og 25 år i landet føler seg ensomme, og blant eldre er ensomheten et enda større problem. Av dem over 75 år angir hele 30 prosent at de opplever ensomhet.

– Tenk gjennom om du kjenner noen som trenger et besøk eller en liten prat. Det behøver ikke være all verden eller ta så mye tid. Husk at for den som føler seg ensom er veien fram til å ta kontakt med et annet menneske ofte vanskelig. Det å ta kontakt er kanskje det første lille viktige steget på veien for å gjøre dagen lysere for en annen, forteller Else-Gro Andersen.

Sandefjord Røde Kors har flere tjenester og sosiale møteplasser der det er mulig å engasjere seg. På torsdagskvelder er det Kafe Mangfold, som er gratis og en inkluderende sosial møteplass. Onsdag 11. januar starter Barnas Røde Kors opp, det er et gratis fritidstilbud til barn og unge som ikke finner seg til rette i annen organisert idrett eller korpsmiljø.

– Fortsatt er terskelen for å be om hjelp altfor høy. Det å innrømme at man er ensom er for mange forbundet med skam. Vår oppfordring er at alle ser seg om i egne nettverk for å se hvem som kunne trenge mer kontakt, avslutter Else-Gro Andersen.

Artikkeltags