Det finnes en del familier i Sandefjord som ikke er like godt økonomisk stilt som andre. De har ikke råd til noen utskeielser – selv i jula. Familier som har svak økonomi. Det finnes rundt 700 slike familier i Sandefjord. Men barna i disse familiene ser fram mot julen med akkurat like stor entusiasme som alle andre barn.

– Røde Kors i Larvik startet en julegaveinnsamling i 2016, og det ble en suksess. De har samme opplegg i år, og nå ønsker vi i Sandefjord å hjelpe folk her i byen, sier omsorgsleder Else-Gro Andersen i Røde Kors Sandefjord.

Hun har vært i kontakt med flere instanser i Sandefjord (Nav, barnevernet, helsesøstre og andre) for å få hjelp til å finne familier med svak økonomi, som har barn mellom null og 18 år. De første ønskene er allerede kommet.

– Ta kontakt med Røde Kors

– I tillegg ber vi om at familier selv sender inn ønsker fra barn. Det Røde Kors trenger er navnet på barnet, alder, kjønn, hva det ønsker seg og et telefonnummer vi kan ta kontakt når gaven kan hentes, sier Else-Gro Andersen.

– Det er viktig at man får rett størrelse på for eksempel klær og sko, sier Andersen.

Hun ber folk ta kontakt via omsorg@sandefjordrk.no.

Hun sier at det bare er Røde Kors som skal ha denne informasjonen, for å ha oversikten. På ønskekortet du finner på treet vil det ikke stå noen navn, bare alder, kjønn og ønske. Samt en ID-kode, slik at Røde Kors vet hvem som skal ha gaven.

På ett kort som allerede er kommet inn, står det følgende å lese: «Gutt, 3 år. Ønsker seg plastilin, doktor-sett og klær».

Alle mottakere skal være anonyme

– Mange folk kjenner skam, eller har skyldfølelse, fordi de har svak økonomi. De er redde for at andre skal finne ut av dette. Det trenger de ikke. Familiens og barnets navn blir anonymisert ved at hvert enkelt ønske får et eget ID-nummer, sier Røde Kors-lederen.

Else-Gro Andersen og Elisabeth Teien i Sandefjord Byen Vår AS håper at tiltaket vil slå like godt an i Sandefjord, som i Larvik. I Larvik i fjor ble det kjøpt 865 gaver til barn. I år håper de at tallet blir enda høyere.

– Erfaringen fra Larvik sier at det barna ønsker seg, ikke er de store og dyre gavene – men ofte de små, fornuftige tingene de savner i dagliglivet. De har ikke så mye fra før. Ved å skrive et ønske får de det de ønsker seg mest, og da føles det meningsfylt å gi dem det også, mener Røde Kors-lederen.

Gi etter lommeboka

– Hvor mye bør gavene koste?

– Det lar vi giverne avgjøre. Man kan kjøpe en eller flere av julegavene som barnet har ønsket seg. Vi håper at vanlige folk, bedrifter og andre gavmilde personer vil hjelpe til med å kjøpe gaver, sier Andersen.

En bedrift i byen har gitt et bidrag til Røde Kors, som kan brukes blant annet til dette prosjektet.

Juletreet der man henger ut ønskene, er den tradisjonelle julegrana på Torvet. Kortene med julegaveønsker vil Røde Kors henge opp. Man kan kjøpe gaven i butikken man ønsker. Inne på Hvaltorvet står det en «drop-box», der man kan levere gaven. Så vil Røde Kors sørge for at riktig mottaker får den.

– Dette er et veldig godt tiltak, og vi samarbeider så gjerne med Røde Kors om dette, sier Elisabeth Teien.

– Dette er vår måte å vise samfunnsansvar og samfunnsengasjement på. Det som er så morsomt er at barna får en gave de virkelig ønsker seg, sier Elisabeth Teien.